Foto: společnost Moser, se souhlasem společnosti

Perfektní provedení rytiny si žádá zkušeného mistra s pozoruhodným talentem, estetickým cítěním, zručností a neobvyklou pečlivostí. Složitější motiv se nejprve kreslí na pauzovací papír, na sklo se přenese křídou a následně zvýrazní lihovým popisovačem. 

Teprve poté začíná rytí pomocí kotoučů různě velikých a rozdílně hrubých.  Rytec jimi postupně odebírá z objektu tenké vrstvy skla. Čím hlouběji je rytina vedena, tím blíže se opticky jeví konkrétní část motivu. U barevných objektů navíc dochází ubíráním k zesvětlení ploch a vzniku nových odstínů.

V kombinaci s matným či lesklým povrchem daného objektu se postupně dostavuje kýžený efekt. U nejkomplikovanějších motivů to představuje i mnoho týdnů trpělivé práce nejzručnějších rytců.

Stejně jako disciplína sama je plný jemných nuancí i svět nad vodní hladinou a pod ní. Rytci ze sklárny Moser jej zachytili na křišťál v barvách akvamarínu, alexandritu a oceanitu. Moderní vzhled s leštěným platinovým okrajem ve třech různých velikostech, každá s vlastním motivem – to je kolekce Chia Te, která díky detailně vypracované rytině vyobrazuje život na korálovém útesu.

Kulovitý tvar váz Globe připomínajících akvárium je broušený na deset hran a dává vyniknout mistrovské rytině rozprostřené po celém plášti. První ze dvou motivů zachycuje rybí říši s medúzou a mořskými koníky, druhý korálové ryby. Váza Gloriola byla navržena pro slavnostní příležitosti. Jejíž prostřední kopule vyobrazuje akvarijní ryby v jejich přirozeném prostředí.

Foto: společnost Moser, se souhlasem společnosti

Většina váz z kolekce Vodní svět bude k dispozici pouze v limitovaných edicích. Patří mezi ně váza Lirio s motivem jezerního světa, který zachycuje sladkovodní faunu i flóru a vyrobena v omezeném počtu 100 kusů. Výjimečná rozměry i motivem je objemná váza Bernadette, která poskytla útočiště chobotnici, inteligencí a schopnostmi ojedinělému stvoření, které dokáže splynout s jakýmkoliv prostředím. Limit této série je 50 kusů. 

Soubor vykreslující díky mistrům rytcům věrně vodní svět uzavírají novinky od Jiřího Šuhájka. Tvarem moderní minimalistické vázy zachycující rodinné pouto ve světě vodních ptáků, labutí a plameňáků, budou dostupné v počtu 88 kusů. 

Rytecké umění, respektive umělci

Mezi nejvýznamnější rytce společnosti Moser patří Vladimír Skála, Milan Holubek, Vlastimil Selinger a Tomáš Lesser, který je nositelem francouzského titulu Rytíře umění a literatury. 

Zdroj: tisková zpráva společnosti Moser