Foto: Pixabay

Jídlo bylo pro Alžbětu II. spíše nutností než lahůdkou, na rozdíl od svého manžela, prince Philipa, který byl vyhlášený labužník. Potrpěla si především na anglickou a francouzskou kuchyni v menších porcích a měla svá vybraná jídla, která se v jídelníčku neustále opakovala.

Zároveň měla Alžběta II. i jeden zvyk, který ji mohl pomoci v její dlouhověkosti a o kterém víme, díky tajným zdrojům přímo ze zámku. Jde o poměrně silné alkoholické nápoje, kterým holdovala i její maminka a také se dožila věku 101 let. Bryan Kozlowski, autor knihy Ať žije královna! 23 pravidel pro život od nejdéle žijící britské panovnice, uvádí, že by to mohl být právě alkohol dávkovaný průběžně během dne, který ji udržel v celodenní duševní pohodě a přispěl tak významně k její dlouhověkosti.

Foto: Pixabay

Již v dopoledních hodinách si Alžběta II. dala svůj první drink z ginu a dubonnetu. K obědu si dala další koktejl z Dry Gin a Martini. Po obědě si vždy dopřála čokoládu spolu se skleničkou vína. Po splnění svých odpoledních povinností si pak ještě před tím, než šla spát, dala skleničku šampaňského.

Co se týče jídla, našli bychom v její snídani čerstvé ovoce a občas míchaná vajíčka s uzeným lososem. Oběd měla velice prostý v podobě grilovaných ryb či kuřete. Jako přílohu pak volila orestovaný špenát či cuketu. Zásadně pak nejedla běžné přílohy, jako jsou brambory či těstoviny. Večeře se pak podobala obědu, protože bylo zase maso s nějakou zeleninou.

Sladkosti pak královna moc nemusela, ale na co si potrpěla bylo čerstvé ovoce a čokoláda. Alžběta II. byla známá svou láskou k čokoládě a většinou si ji neodpustila ani jako dezert. Dále se vyhýbala pečivu, pizze a veškerému jídlu z fastfoodu. Jediný hřích pak měla u hamburgerů, který milovala. Měla však svou úpravu, tedy bez housky a jen maso se zeleninou a brusinkovou omáčkou místo kečupu.

Závěrem tedy můžeme shrnout, že jedla pravidelně, v malých porcích, vynechávala brambory s moukou a pečivo, velice často zařazovala čerstvé ovoce a zeleninu a nesmíme také zapomenout na pravidelnou dávku alkoholu. Ten má samozřejmě nežádoucí účinky na zdraví, nicméne dokáže potlačit stres a účinky stresového hormonu kortizolu. Jak je pak notoricky známo, tak stres může být příčinou velkého množství nejrůznějších nemocí. 

Zdroj: Magazin.recepty.cz (odkaz)