Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Halušky a střapačky jsou tradičním slovenským pokrmem a mnohými lidmi jsou považovány tyto dva výrazy prakticky za synonymum. Podle jiných se jedná zase o zcela odlišné jídlo, kdy halušky se prý dělají tradičně bez brambor či z vařených brambor, kdežto střapačky jsou ze syrových brambor, a proto jsou střapaté.

Každý na Slovensku vám ale potvrdí, že halušky se jinak než z brambor prakticky nedělají. Pravdou je, že v původním receptu je jen voda, mouka a sůl. Halušky pak nejsou jenom slovenský pokrm, ale zdomácněly i na Valašsku a dají se konzumovat hned na několik způsobů, a to jak na slano, tak na sladko. 

Nejznámější úprava je pak se slaninou, uzeným masem, kysaným zelím, špenátem či brynzou. Na sladko si je můžete dát třeba s mákem nebo s povidly. Historie halušek pak sahá až do 17. století, kdy se na území Slovenska a Čech pohybovali Valaši z Rumunska při svém migrování přes Evropu.

VYZKOUŠEJTE VIDEO RECEPT PODLE LUKÁŠE ERLEBACHA

Jak na nejlepší halušky?

Dříve se jednalo o jídlo chudých, a proto se tam dávaly ty brambory, které zrovna vyrostly za chalupou. V dnešní době si naštěstí můžeme vybrat, a proto bychom doporučovali použít brambory s vysokým obsahem škroby, neboli varný typ C. Tyto brambory pak jednoduše nastrouhejte na jemném struhadle.

Důležité však je vymačkat z nich veškerou přebytečnou vodu. Do brambor pak můžete přidat vajíčko. Z našeho pohledu je to lepší, protože lépe pojí těsto. Těsto na halušky rozhodně nesmí být tuhé jako třeba kynuté těsto, ale zároveň nesmí být ani příliš řídké nebo se z halušek stane zahuštěná voda.

Halušky pak pomocí speciálního sítka nebo nožem přes hranu prkénka nastrouháme do vroucí osolené vody. Důležité je, abyste halušky naházely do vody co nejrychleji, aby se všechny uvařily zhruba nastejno. 

Uvařené halušky poznáte tak, že vyplují sami na hladinu. Halušky pak ještě za tepla smícháte se zakysaným zelím, uzeným masem, slaninou, brynzou či dalšími ingrediencemi.

Zdroj: ApetitOnline.cz (odkaz)