Foto: Pixabay

Po mnoho let se u obezitologů i nutriční terapeutů používá jako hlavní měřítko nadváhy tzv. Body Master Index (BMI). Nová studie (odkaz) provedená Evropskou asociací pro studium diabetu zpochybnila efektivitu doposud používaného BMI a místo toho uvádí výpočet poměru obvodu pasu a boků.

Web FOX 2 uvedl, že by nová metoda výpočtu obezity mohla v budoucnu nahradit právě současně používaný BMI. Podle nové metody se pas měří v nejmenším bodě, což bývá v praxi kousíček nad pupíkem. Boky na druhou stranu musíte měřit v té nejširší partii. Vzájemným vydělením těchto dvou čísel získáme koeficient.

Foto: Pixabay

U žen se pak jako dobrý výsledek hodnotí koeficient 0,8. Výsledek mezi 0,81 a 0,85 je pak pro ženy střední riziko s tím, že od 0,85 je vysoké zdravotní riziko. U můžu je pak koeficient trochu zvýšený a jako dobrý se hodnotí výsledek do 0,95. Výsledek od 0,96 do 1 je pak vyhodnocen jako střední riziko a logicky nad 1 je zvýšené riziko zejména tvorby nebezpečného viscerálního tuku.

Ten je nebezpečný zejména proto, protože obklopuje vnitřní orgány. Vedoucí výzkumu je Irfan Khan, který je přesvědčen o tom, že nová metoda umožní lékařům přesněji a efektivněji vypočítat množství viscerálního tuku. Ten pak silně zvyšuje riziko vzniku mnoha chorob.

Zdroj: DailyMail.co.uk (odkaz)