Foto: Pixabay

Podle některých jsou Vánoce nejkrásnější svátky roku, ale podle jiných je to jen narůstající stres a chaos a rozhodně to nejsou svátky klidu a pohody. Tak či onak vyžadují asi největší přípravu z celého roku a velice zatíží náš čas, náklady na energie i naši peněženku. Nezatěžujte tak svou peněženku ještě více a vyrobte si elegantní a moderní adventní věnec z věcí, které již máte doma a jen se vám válí po špajzu.

Adventní věnec s citrusy a kořením

Jako první potřebujte nějaký základ na věnec, který nyní seženete úplně všude. Je pak jedno, jestli si vyberete slámový nebo polystyrenový. My preferujeme slámový, protože do něj můžete zapíchat cokoliv a hlavně vám nevadí, když je náhodou někde hluché místo a trochu začne prosvítat podklad.

Do věnce umístěte bodce pro svíčky, které také stojí jen pár korun. Bedlivě si rozmyslete, kam chcete svíčky dát – musíte mít rozmyšlenou celkovou kompozici. Následně nezbývá nic jiného, než tavnou pistolí nalepit prakticky cokoliv, jako například celou skořici, badyán, plátky sušeného pomeranče nebo plátky sušeného citronu. Dále můžete pro vylepšení použít šišky, žaludy, kaštany nebo i skořápky od vlašských ořechů. Určitě se vám ale nepovede vyplnit veškerou plochu, a proto vzniklé mezery mezi ozdobami můžete vyplnit například větvičkami z jedle či smrku nebo kousky mechu.

Adventní věnec ze sklenice

Tento adventní věnec je velice úsporný co se týče místa i peněz, protože k jeho výrobě potřebujete akorát čtyři obyčejné zavařovací sklenice, které vám doma zbyly třeba po marmeládě. Tyto sklenice přilepíte pomocí tavné pistole k tácku či k prkénku (může být i přírodní kus břízy).

Následně jen ozdobíte šiškami, vlašskými ořechy, větvičkami nebo obarveným borůvčím. Vše můžete klidně nastříkat speciálním sprejem na bílo. Následně stačí vybrat jen svíčka, která svou velikostí musí projít hrdlem sklenice, stačí třeba čajová, a umístit ji do sklenice. Pokud chcete ještě věnec vylepšit, můžete dno sklenice vysypat kamínky nebo hrubou solí či pískem

Foto: Pixabay

Adventní věnec z hrnků do tvaru obdélníku

Pokud máte podlouhlý stůl, možná se vám bude více hodit adventní věnec, který bude do tvaru obdélníku. Ten si vyrobíte za pomocí hrníčků s podšálky, které již dávno nepoužíváte. Opět použijete tavnou pistoli a přilepíte hrnečky k talířkům a ty pak k nějakému prkénku nebo pruhu pevného kartonu z nějaké krabice.

Na pruh kartonu či prkénka pak můžete nalepit kousek staré záclony, vatu, bílé peří nebo také jehličí. Zde se fantazii meze nekladou. Do hrnečků pak typicky nasypete hrubou sůl nebo cukr a na to položíte svíčku. Tyto krystalky budou ve světle svíčky vypadat kouzelně.

Adventní věnec z formy na bábovku

Leckdo má schovanou starou formu na bábovku po babičce, která byla nádherně zdobená. I z té můžete vyrobit adventní věnec a formu tím nezničit. Stačí, když do formy nasypete sáček červené čočky, aby byla čočka zhruba do půlky formy. Do čočky pak vpíchněte svíčky – ideálně podlouhlé, aby dobře držely. Následně můžete svícen dozdobit čím chcete, např. větvičkami, šiškami, kořením, jak je libo.

Adventní věnec z těstovin

Velice elegantní věnec pak můžete vyrobit i z těstovin, a to dokonce i v případě, že na něj nemáte řádný základ. Můžete využít například mašličky, které tavnou pistolí slepíte k sobě do tvaru základu. Těstoviny pak můžete nastříkat bílým lakem, aby vypadaly jako z porcelánu nebo je můžete přestříkat i zlatým lakem. Na takovýto krásně zdobený věnec nemusíte dávat již nic navíc. Stačí dát bodce a máte hotovo.

Adventní věnec z talíře

Pro krásný adventní věnec můžete také použít obyčejný porcelánový talíř nebo tác. Dále nahřejete dno svíček a ty k němu přilepíte. Okolo těchto svíček pak jen umístíte několik vánočních dekorací a ozdob, a to včetně malých kouliček z vánočního stromečku, šišek nebo hezky naaranžovaného sušeného ovoce.

Zdroj: ProZeny.cz (odkaz)