Foto: Pixabay

Důležitý je přesný recept

Příprava espressa vyžaduje znát naprosto přesný a dokonalý recept, a to včetně správné hrubosti mletí. K přípravě espressa potřebujete 7 – 9 g namleté kávy přes kterou proteče 25 – 35 ml vody o teplotě 90 – 96 °C, která poteče 20 – 30 sekund tlakem 9 barů. Již z tohoto návodu je jasně patrné, že k přípravě dokonalého espressa nevyhnutelně potřebujete kávovar, který dokáže tuto speciální a lahodnou kávu připravit.

Jak to bylo v historii?

Z historického pohledu bylo espresso malou revolucí, protože již podle původního významu slova znamená expresní či na požádání. V praxi se tak espresso připravovalo až poté, co si ho host objednal. Většina káv do té doby se připravovala překapáváním do větší nádoby a z té se poté rozlévala.

Na vzniku espressa se podílel Luigi Bezzera, který chtěl zkrátit pracovní pauzy a zrychlit přípravu espressa, a Angelo Moriondo, který se zasloužil o kávové šílenství v roce 1884 v Turíně, protože si nechal patentovat parou řízený stroj pro přípravu kávy pod tlakem.

Foto: Pixabay

Jak se připravuje káva dnes?

Příprava espressa se poměrně změnila, protože i samotné pražírny začaly vybírat kávu, kterou budou pražit a chtěly tu nejkvalitnější. Začaly se tak zpracovávat i ty druhý kávy, které vyžadují extrémně šetrné zacházení, aby uvolnilo maximálně unikátní aroma.

Čemu si při přípravě kávy vyvarovat?

Zásadní pro přípravu kávy je správný tlak vyvíjený čerpadlem kávovaru. Při větším či nižším tlaku by totiž mohlo dojít ke špatné extrakci a do nápoje by se uvolnily i látky, o které nikdo nestojí. Káva by pak byla pro trávicí systém nikoliv povzbuzením, ale těžká. Dále je důležitá přesná gramáž, kde u aromatičtějších tmavších zrn volíme spíše 8 gramů na jednu porci, ale u světleji pražených zrn může dát i 9 – 10 gramů.

I když to někteří nemusí považovat za důležité, tak svou roli hraje i hrubost mletí kávy, protože moc hrubá káva udělá neochucený a vodovatý nápoj, kdežto přes jemně namletou kávu voda nemusí projít vůbec. Díky správné hrubosti mletí kávu můžete získat dokonalou aromatickou kávu s krásnou pěnou navrchu.

V neposlední řadě ovlivňuje výslednou chuť i kvalita vody a kvalitní káva. Řekněme, že to jsou dva základní stavební kameny. Pokud máte vodu měkkou nebo tvrdou či zapáchající chlórem, může to skutečně velice nepříjemně ovlivnit výslednou chuť kávy a doporučuje se proto zvolit nějaký filtr či změkčovač vody.

Co dělat, když se espresso nedaří?

Pokud trvá příprava espressa příliš dlouho, tak na vinně je s největší pravděpodobně v hrubosti mletí a v dávkování. Pokud košík v páce přeplníte, nemůže vzniknout mezi vodou a hladinou kávy prostor pro páru, který by vodu protlačil přes kávu. Zároveň to může být způsobeno až moc jemným umletím kávy, který zapříčiní, že malá zrnka ucpou sítko na dně košíčku.

Pokud trvá příprava espressa příliš krátkou dobu, může to být zapříčiněno malou dávkou kávy v košíčku, která tak neklade odpor vodě a ta jednoduše rychle proteče. Při vodnaté chuti je zapotřebí nastavit hrubost mletí na jemnější. Na závěr jen malé doporučení – pití kávy je rituál, který si musíte vychutnat. Pokud si chcete užít každý doušek, měli byste se zastavit a pozorovat každou chuťovou linku.

Zdroj: LazenskaKava.cz (odkaz)