Foto: Pixabay

Předně je potřeba si uvědomit, že je velice důležité, jakou máte pračku a na jaký režim perete. Rozhodně utratíte méně, když budete prát na ekologický program. Každá pračka je ale označena štítkem úspornosti od A až G s tím, že A je nejúspornější. U velice levných praček je vysoká pravděpodobnost, že se prodraží jejich údržba a provoz.

Naopak u dražších praček se můžeme setkat s úsporou nákladů až o 30 %. Vzhledem k těmto faktorům a rozdílným cenám vody, energií a různým režimům v pračce nelze obecně odpovědět na otázku, kolik stojí jedno praní. Pokusíme se tedy spočítat alespoň průměrnou spotřebu, která může sloužit jako orientační.

Budeme uvažovat o levné pračce v energetické třídě C, která má udávanou spotřebu při praní 8 kg špinavého prádla na 60 stupňů Celsia asi 1,3 kWh a 80 litrů vody. Vezmeme-li průměrnou cenu za 1 kWh, která se pohybuje mezi 6,5 – 9,5 Kč. V průměru budeme počítat s částkou 7,3 Kč za kWh bez DPH, s DPH se dopočítáme k 8,87 Kč.

Foto: Pixabay

Jednoduchým výpočtem 8,87 x 1,3 kWh dostaneme částku 11,531 Kč, takže za elektrickou energii na jedno praní zaplatíme 11,5 Kč. U cen vody se pak udává cena za 1000 litrů v rozsahu 56 – 138 Kč. V průměru můžeme uvažovat o ceně 97,53 Kč vč. DPH za 1000 litrů vody. Za 1 litr pak zaplatíme po zaokrouhlení asi 0,1 Kč. Za 80 litrů vody potřebné na vyprání 8 kg prádla při 60 stupních zaplatíme 8 Kč.

Abychom byly objektivní, musíme zmínit i cenu pracího prášku, který v průměru vychází na zhruba 5 Kč. V součtu se tedy dostaneme na částku 24,5 Kč za jedno praní.

Zdroj: Plenkomanie.cz (odkaz)