Foto: Pixabay

Na internetu můžete nalézt bezpočet tragických případů, kdy lidé vdechli zárodky plísní a ty se jim usadily na plicích a následkem toho lidé zemřeli. V praxi to tak hrozné samozřejmě není. Pravdou ale je, že plísně se skutečně množí pomocí výtrusu, spóru, který volně létá vzduchem. 

Pokud člověk tyto spóry vdechne, může dostat třeba zápal plic. Tento zápal plic je pak velice zákeřný, protože běžné medikamenty jsou proti němu bezbranné. Důvodem je právě původ z plísní a ne z bakterií.

Plíseň a astmatici

Daleko častěji se stane, že tyto plísně nebo jejich spóry mohou podráždit respirační soustavu a vyvolají alergickou reakci v podobě kašle, zánětu nosních dutin nebo může také způsobit zhoršení astmatu. Mimo spórů vylučují plísně také těkavé látky, které jsou nám známy jako identický plísňový zápach. Citliví lidé mohou trpět při kontaktu s plísní i zarudnutím a pálením pokožky.

Existují i domněnky, že plísně mohou zvyšovat riziko rakoviny, ale nikdy se na to samozřejmě nedělali relevantní laboratorní výzkumy. Rozhodně se ale všichni odborníci shodují, že pokud máte v bytě plíseň a zároveň máte „nevyléčitelnou“ nemoc či rýmu, řekněte tuto skutečnost doktorovi. Zároveň doporučují, abyste samozřejmě ve všech případech tuto plíseň co nejdříve odstranili.

Kdo je nejvíce ohrožen plísní:

  • Na prvním místě jsou samozřejmě ohroženi nejvíce alergici a lidé, kteří mají obecně sníženou imunitu.

  • Další skupinou jsou děti a senioři.

  • Plíseň může zdravotně ublížit i kuřákům nebo pacientům s chronickou plicní nemocí.

  • Poslední skupinou jsou kardiaci, diabetici a onkologičtí pacienti.

Foto: Pixabay

Příčiny vzniku plísně v bytě

Plísně, jak už jsme říkali, vznikají zejména tam, kde je vlhko, a proto se nejlépe proti nim bojuje suchem. Ideální pro množení plísní je teplota okolo 25 °C, ale jak je známo, tak plísně vydrží i daleko nižší teploty. Naprosto ideální je pak kuchyně, s plastovými okny, kde se nevětrá. Teplo, vlhko a žádný čerstvý vzduch.

Plastová okna jsou dokonalá na zadržení úniku přebytečného tepla, ale bohužel zadržují i přebytečnou vlhkost, která je pak zárodkem pro plísně. Snažte se vždy mít plastová okna alespoň na mikroventilaci. To ale rozhodně nemusí být dostačující. Prvním signálem, že máte extrémní vlhkost v místnosti je sražená páre na oknech, která stéká dolů.

Na vinně mohou být i digestoře, které neodvádí vlhkost z vaření ven z bytu, ale pouze mají pachový filtr a vzduch vyfouknou zpět do místnosti. Ať už je příčina jakákoliv, je zapotřebí ji co nejdříve zlikvidovat. I to ale může být pořádně těžké. Určitá doporučení vydal i Státní zdravotní ústav.

Likvidovat plíseň přípravky s chlórem?

Pokud se půjdete poradit do drogerie, pravděpodobně vám doporučí nějaký přípravek s chlórem. Pravdou je, že chlór celkem rychle a snadno zlikviduje jakoukoliv plíseň. Na druhou stranu je to pouze krátkodobé řešení. Dlouhodobým řešením by totiž bylo vyřešit příčinu vzniku plísní.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)