Foto: Pixabay

Rozdělte oblečení podle barev

V praxi je praní velice jednoduché, protože si musíte dávat pozor především na dvě věci, a to na barvu oblečení a na materiál, ze kterého je vyroben. Bohužel neexistuje žádný univerzální program na všechny barvy a materiály, a proto musíte prádlo roztřídit následovně:

  • Nemusíte dělat 16 kupek podle jednotlivých odstínů, ale bohatě postačí, když rozdělíte oblečení na světlé a tmavé. Takže na jednu hromadu hodíte bílé, šedé, krémové a světle žluté oblečení. Na druhé hromadě pak skončí všechno tmavé.

  • Důležité je také rozlišovat oblečení nejen podle barev, ale také podle materiálu, protože froté se pere na vyšší otáčky, než hedvábí.

Vše je napsáno na cedulkách

Každý kousek oblečení má někde na sobě malou bílou cedulku, kde je v podstatě manuál na praní konkrétního kusu. Zjistíte tam co je to za materiál, na kolik stupňů ho prát, zda ho můžete dát do sušičky a nebo zda můžete použít aviváž. Některé oblečení pak budete muset třeba prát i v ruce.

Foto: Pixabay

Jakou teplotu zvolit při praní

Některé pračky mají speciální programy rozdělené podle jednotlivých materiálů, ale obecně stačí, když budete dodržovat tři zásady:

  • na světlé prádlo a špinavé prádlo dejte vždy teplejší vodu, protože teplá voda dokáže rozpouštět skvrny

  • pro tmavší barvy zvolte raději studenější, protože teplou vodou může dojí k oprání barev

  • poslední zásadou je, že vlněné věci a vše u čeho si nejste jistí, perte raději při nižší teplotě

Vyberte na pračce množství oblečení

Starší pračky mají speciální tlačítko, kterým se označuje množství oblečení, které chcete prát „S“, „M“, „L“. Pří plné pračce zvolte L, při poloviční M a pokud máte jen pár ponožek na dně zvolte S. Novější pračky mají i tzv. šestý smysl, což není nic jiného, než že pračka sama zváží množství prádla a zvolí optimální program. Jen si dejte pozor při plné pračce, aby nebyla vyloženě přecpaná, protože jinak se prádlo ani nemá šanci vyprat.

Na jaký program prát?

Jak už jsme říkali výše, tak program je potřeba volit vzhledem k materiálu, protože každý materiál vyžaduje jiný program.

  • Normální cyklus je vhodný pro praní bílého oblečení

  • Permanent je zase vhodný pro tmavé a barevné oblečení. Zde pračka používá teplou vodu na praní a studenou na máchání, aby si barvy zachovaly svou barvu

  • Jemné: na tento program pak logicky budete prát jen nejjemnější prádlo, jako jsou svetry, šaty, podprsenky, atd.

Nezapomeňte na prací prášek

Ve dvířkách u praček s horním plněním a v šuplíku na horní straně u praček s předním plněním je pak vždy několik nádobek na prací prášek, gel, bělidlo či aviváž s mírami, kolik toho máte dát. Pokud ale máte prášek s aviváží, tak již logicky žádnou aviváž přidávat nemusíte.

  • Pro množství pracího prášku je nezbytné odhadnout množství oblečení. V praxi můžete použít víčko od pracího prášku či gelu jako odměrku. Pokud máte pračku spíše přecpanou, můžete přidat o trochu více prášku.

  • Bělidlo se používá výhradně na bílé prádlo a záclony.

  • Aviváží docílíte nejenom jemnějšího prádla, ale také voňavějšího. Pozorně si však pročtěte dávkování na obalu, abyste to s tou vůní nepřehnali.

Něco do sušičky a něco na sušák

V ideálním případě po praní a ždímání dejte prádlo na sušák a nechte ho volně uschnout venku na balkóně. V zimním období můžete použít sušičku, ale pouze na některé druhy oblečení. Proto je důležité pročíst si cedulky u oblečení, protože ne každé oblečení je vhodné k sušení v sušičce. Při sušení totiž uvnitř sušičky je sto stupňů Celsia a to by mohlo například šaty či svetr nenávratně poškodit.

Zdroj: WikiHow.cz (odkaz)