Foto: Pixabay

Přesně na tuto otázku musí kadeřnice na celém světě odpovídat každý den. Hned na začátku článku vás musíme zklamat, protože neexistuje žádný univerzální způsob ani rada. Existuje totiž mnoho typů vlasů a každý tento typ vyžaduje zcela jinou péči. Některé vlasy nejvíce prospívají, když se myjí každý den a jiným to stačí jen jednou za čtyři dny.

Každé tělo je jedinečné a originál, a proto je více než důležité, abyste se naučila naslouchat svému tělu a svým vlasům. Pokud si však stejně nejste jistá a nevíte, jak přesně se o svou vlasovou pokožku a vlasy starat, připravili jsme pro vás jednoduchý a praktický návod:

  • Řídké a mastné vlasy – každý den

  • suché a poškozené vlasy – dvakrát týdně

  • přírodně vlnité a kudrnaté – jednou za pět dnů

  • silné vlasy – jednou týdně

Podle kadeřníků by si každý den měli mít vlasy pouze ti, kteří je mají extrémně řídké nebo naopak extrémně silné. Dále pak lidé, kteří mají sklony mít vlasy mastné a sportovci. Pokud ale máte přírodně kudrnaté vlasy můžete si vlasy omýt třeba jen i kondicionérem. Stále to ale závisí na tom, jak bude vaše tělo konkrétně reagovat. Důležitá však je ale také technika.

Foto: Pixabay

Jak správně mýt vlasy

Správná technika mytí vlasů začíná trochu paradoxně ještě před samotným mytím. Nejdříve je totiž zapotřebí vzít si kartáč na vlasy a vlasy si velice pečlivě vyčesat. Kartáč nejenom, že rozčeše všechny uzlíky a namasíruje pokožku, ale také zbaví vlasy větších nečistot. Výhodou také je, že rozčesané vlasy se tak nezacuchávají.

Následně teprve otočte kohoutkem a vlasy propláchněte samotnou vodou, která bude mít příjemnou teplotu, ideálně tu tělesnou. Pokud použijete příliš teplou či studenou vodu, může to vlasovou pokožku dráždit. V dalším kroku si vezmete trochu šamponu a rozetřete si ho v dlaních a poté ho rovnou vmasírujete do všech vlasů tak, aby se dostal až na pokožku. Ideální je začít na vrchu a postupně sestoupit kolem uší až na temeno. Celý proces masírování hlavy šampone netrvá déle než dvě minuty.

V posledním kroku přichází na řadu oplachování, kdy musíme šampon skutečně pečlivě smýt z naší hlavy, a to včetně vlasové pokožky. Můžete si i vrátit několikrát na stejné místo a různě si vlasy nadzvedávat a nadlehčovat. Po vymytí všech zbytků šamponu si rukou lehce vymačkejte vodu a následně usušte vlasy ručníkem.

Dle možností si na konci celého procesu můžete aplikovat kondicionér. Funkce šamponu je taková, že v podstatě otevře vlasy, aby mohly veškeré nečistoty odejít. Naproti tomu kondicionér má pak za úkol vlasy uzavřít. Kondicionér se nanáší zhruba od střední délky postupně až k samotným konečkům.

Kondicionér necháme působit zhruba půl minuty a poté ho dle předchozího návodu smyjte. Po vysušení vlasů si jen vlasy rozčesejte kartáčem a následně vyfoukejte fénem naprosto do sucha.

Zdroj: Zeny.cz (odkaz)