Foto: Pixabay

Cukroví je v podstatě pečivo, a proto může vlivem okolních vlivů vlhnout, tvrdnout nebo i plesnivět. Ve všech případech ztrácí svou atraktivitu. Hned na počátku je zapotřebí si uvědomit, že každý druh cukroví má jiné potřeby. Tvrdé perníčky a linecké cukroví musíme například napéct několik týdnů dopředu, aby stihly změknout.

Naproti tomu měkké a krémové cukroví pečeme jen pár dni v předstihu. Podle druhu pak zvolíme i správný způsob skladování. Již nyní je ale zřejmé, že dlouhodobě můžete skladovat více méně jen suché a tvrdé cukroví.

V čem mám skladovat cukroví?

Pro cukroví, které se skladuje nejdéle, to je pro suché a tvrdé, doporučujeme zvolit papírovou, skleněnou, plechovou nebo keramickou nádobu. Tuto nádobu zároveň můžete vyložit papírovým ubrouskem či alobalem. Tímto způsobem docílíme toho, že nám zůstane cukroví krásně tvrdé.

Pokud chceme naopak, aby změklo, jako je tomu u perníčků či zázvorek, můžete do stejné nádoby k cukroví přidat i rozkrojené jablko, ale tak, aby se nedotýkalo cukroví. Tím docílíte rychlejšího změknutí, ale nezapomeňte ho pravidelně měnit. V případě měkkého a krémového cukroví musíte zvolit keramickou či skleněnou nádobu, kterou dáte do lednice. Tento druh cukroví se ale stejně neuchovává příliš dlouho.

Foto: Pixabay

U nadýchaného cukroví, si zase musíte dát pozor na vlhkost. Proto nesmíte dávat kokosky či pusinky do lednice a také byste neměly používat utěsněné nádoby z jakéhokoliv materiálu, protože je nejlepší, když to může dýchat.

Bohatě tak postačí papírový sáček nebo krabice bez voskové úpravy. Cukroví se dá i v uzavřených nádobách zmrazit, ale pozor si dejte na tuk, který může žluknout.

Kde mám skladovat cukroví?

Základním pravidlem je, že pro skladování cukroví si musíte vybrat nějaké místo, které je suché, chladné a není tam příliš světla. Ideální je pak nějaký špajz či komora. Zároveň by ale cukroví nemělo přijít do styku s jinými potravinami, aby navzájem od sebe nenačichly. Pozor si dejte například na umístění cukroví na balkón, protože v prosinci nebývá pouze pod nulou, ale teplota je proměnlivá. Proto může chvíli mrznout a chvíli zase být teplo. Tyto teplotní výkyvy pak způsobí znehodnocení či zkažení cukroví.

Zdroj: ApetitOnline.cz (odkaz)