Foto: Pixabay

Vše začíná již výběrem – smrk, borovice nebo jedle?

Mezi nejpopulárnější strom při výběru patří rozhodně smrk. Ten je sice nejlevnější, ale zase velice rychle opadává. Druhým nejpopulárnějším je borovice, která má velké jehlice a působí velice řídce. 

Navíc borovice bývá často velice nesymetrická. Rozhodně nejhezčím vánočním stromkem je pak jedle, ale také patří mezi ty nejdražší. Jedle je neopadává, symetrická a přímá. Jedle je navíc velice odolná i v případě teplotních změn, a proto vydrží nejdéle. 

Jak se o vánoční stromek postarat?

Vánoční stromek bychom rozhodně měli uchovávat v chladu a temnu, a proto jsou nejlepší sklepy či garáže. Zároveň nesmíte zapomenout, že stromek by měl mít, stejně jako květiny, dostatek vody. Ideálně ho proto umístěte do nějaké nádoby s vodou, kde hladina může dosahovat klidně až k prvním větvičkám.

Před ponořením do vody je ale zapotřebí kmen seříznout alespoň o 2 cm. Rozhodně ale neloupejte vodu, bohatě postačí krátký šikmý řez, přes který bude stromek přijímat vodu. Až přijde ten správný čas a stromek budete chtít umístit do stojanu, přemístěte ho i se zásobníkem vody. 

Foto: Pixabay

Díky tomu by měl stromek zůstat zelený a čerstvý mnoho dnů. Nic nezkazíte ani tím, když stromek občas orosíte čerstvou vodou bez hnojiva. Při výběru vhodného místa pak nevybírejte žádné slunečné a ani v blízkosti topení. Jestli ale nemáte žádnou možnost, kde stromek uchovat do Vánoc, využijte nákup na poslední chvíli. 

Vánoční stromek v květináči

V poslední době existuje dokonce nový trend, a to stromek v květináči. Jedná se zpravidla o maximálně jeden metr vysoký stromek, který můžete pěstovat doma celoročně. Pokud bydlíte v domě se zahradou, můžete ho po Vánocích klidně zasadit na zahradě. 

Po zakoupení stromku v květináči ho nechte v chladnější místnosti zvykat si na teplotní změnu, jinak vám také brzy opadá. Do vytopené místnosti ho pak raději přemístěte až před Vánocemi. Samozřejmě ho nesmíte zapomenout zalévat. Ideální ale je na jaře tento stromek postupně zvykat na balkón či na zahradu, než se tam přesune zase do dalších Vánoc.

Zdroj: Zena-in.cz (odkaz)