Foto: Pixabay

Jako první se samozřejmě podíváme na troubu, jakožto na elektrický spotřebič. Je jasné, že čím starší trouba je, tím více bude spotřebovávat elektriky a tím se celé pečení prodraží. Na trhu existuje nepřeberné množství trub s nejrůznějšími funkcemi od základních až po skutečně nadupbané.

Čistá trouba je základem

Možná se vám to zdá až nepravděpodobné, ale i čistota trouby se poměrně výrazně odráží v její spotřebě. Dalším faktorem je, že pokud se v troubě nachází připálené zbytky jídel a tuků, tak při každém dalším používání hrozí kontaminace vašeho jídla škodlivými látkami z těchto připálených zbytků. Je proto na místě i kvůli svému zdraví troubu pořádně vycídit.

Neotevírejte troubu zbytečně

Práce s troubou je vlastně jednoduchá, protože si nastavíte režim a teplotu a trouba udělá zbytek za vás. Problém ale nastává, když nastavíte třeba dvě stě stupňů a každých pět minut otevřete dvířka, abyste se přesvědčili, jak jídlo voní a jak vypadá.

Každým pootevřením vám unikne nějaké teplo a z dvě stě stupňů je rázem jen sto padesát. Nejenže trouba musí doohřát vzduch, ale je také možné, že se vám může jídlo tímto větráním zkazit.

Foto: Pixabay

Využijte zbytkové teplo

Mnoho hospodyněk peče v troubě pokrm přesně stanovenou dobu, a pak troubu vypíná a veškeré zbytkové teplo nechá vyvětrat. To je ovšem veliká škoda. V praxi můžete troubu vypnout třeba 15 minut před dokončením a pokrm dopéct na toto zbytkové teplo. Tím se dá velice ušetřit.

Pokrmy neohřívejte v troubě

Jestliže chcete ohřát jídlo či více jídel, používejte k tomu uzpůsobenou mikrovlnnou troubu a nikoliv klasickou. Pečící trouba má totiž několikanásobně větší spotřebu než ta mikrovlnná. Navíc při ohřívání pokrmů v troubě musíte troubu dlouhou dobu předehřívat, resp. nechat jí běžet na prázdno, což je ekonomicky neefektivní.

Využijte troubu naplno

Plánujte si pečlivě, co chcete v troubě péct. Pokud si třeba k obědu děláte pečené kuře, můžete si k tomu udělat ve stejné troubě a ve stejnou dobu i přílohu v podobě zeleniny. To lze zejména v případě horkovzdušných trub, které rozdělují teplo rovnoměrně.

Jak ušetřit při přípravě jídla?

Náklady na pečení můžeme srazit nejenom správným používáním trouby, ale také správnou přípravou pokrmů. Zejména je zapotřebí dodržet následující kroky:

  • Naplánujte si pečení a vaření několik dnů dopředu a významně tím ušetříte díky správnému množství nakoupených surovin a spotřebované energie. Navíc pokud si oběd ze soboty ohřejete v neděli k večeři, spotřebujete méně energie, než kdybyste si vařili nové jídlo

  • Pokud připravujete jídlo ze zmrazených potravin či polotovarů, nechte je nejdříve přes noc samovolně rozmrazit v lednici. Rozmrazování v mikrovlnné troubě či horkovzdušné troubě je tak zbytečné plýtvání energiemi.

  • Maso a zeleninu krájejte na malé kousky a zkrátíte tím dobu tepelné přípravy

  • Vždy vařte v hrnci odpovídající velikost a na odpovídající ploténce

  • Při vaření dbejte na to, abyste nezalévaly pokrm větším množstvím vody, než je potřeba

  • Vždy používejte pokličku

  • Pokud zaléváte zeleninu či pokrm vodou, vždy použijte vařící vodu z rychlovarné konvice

  • Pečené brambory nejdříve uvařte a pak krátkou dobu pečte.

Zdroj: ireceptar.cz (odkaz)