Foto: Pixabay

Mnoho triků znaly již naše babičky a zelenina jim nevydržela jen dva dny jako nám, ale klidně i celou zimu. Jedním z nejdůležitějších faktorů je výběr toho správného místa, které samozřejmě musí být tmavé a suché. Pokud bude zelenina skladována na světle, bude stále probíhat proces dozrávání a v mnoha případech vám zelenina znova obrazí.

Spodní a menší část může změknout a to je jen krok k vysušení a počátku hniloby. Pokud máte suchý sklep, je to ideální. Bydlíte-li ale v panelákovém bytě, můžete využít nějakou spodní přihrádku ve skříni, která se dá normálně zavřít. Od podlahy bývá v paneláku zima, což nám může jenom prospět. Pokud ukládáte zeleninu do sklepa, dejte ji raději nad úroveň země kvůli hlodavcům.

Foto: Pixabay

Důležitá je kvalita

Pokud máte nějakou zeleninu nebo ovoce poškozené či pomačkané, neskladujte ho, ale spotřebujte co nejdříve. Taková zelenina a ovoce se totiž extrémně rychle kazí a proto není k dlouhodobému skladování vhodná. Rozhodně se tedy vyplatí věnovat čas pečlivému výběru už při sklízení na zahrádce nebo při nákupu v supermarketu.

Jak skladovat kořenovou zeleninu?

Kořenová zelenina nejdéle vydrží, pokud je na stojato ve své přirozené poloze. V domácích podmínkách si můžete vzít třeba plastovou bedýnku, nebo ještě lépe dřevěnou, vyložit ji pískem a kořenovou zeleninu do ní zastrkat vertikálně. Z této zeleniny samozřejmě nesmíme zapomenout odstranit nať.

Pokud máte kořenové zeleniny více a nemáte uvnitř bytu tolik prostoru, můžete ji skladovat i na balkóně. Dbejte ale také na tepelnou izolaci v případě velkých mrazů. Ve většině případů postačí omotat tuto bedýnku netkanou textilií.

Jak správně uříznout nať?

Možná si myslíte, že je jedno, jakým způsobem uříznete nať, ale to je omyl. Právě správné odstranění natě má významný vliv na dobu skladování. Pokud máte mrkev nebo petržel, stačí nať odříznout zhruba centimetr nad horní částí pořádně ostrým nožem. Máte-li červenou řepu nebo celer, je lepší nať ukroutit. Tato uříznutá horní část by měla zůstat na vzduchu mimo písek.

Při skladování dbejte na teplotu a přístup vzduchu

Ideální samozřejmě je, aby dané místo bylo co možná nejchladnější, ale ne mrazivé. Nemáte-li možnost mít kořenovou zeleninu v písku, umístěte ji do mikrotenových sáčků a pomocí gumičky nebo svářečky fólií zadělejte. Do sáčku pak nadělejte několik drobných děr třeba pomocí vidličky, aby mohla zelenina dýchat a nekazila se. Nesmíme ale také zapomínat na možnost zeleninu očistit, nakrájet a dát zamrazit do mrazáku, usušit v sušičce zeleniny nebo zavařit do zavařovacích sklenic.

Dobré rady na závěr

Skladovací nádoby se zeleninou rozhodně neukládejte nikam poblíž chemických látek, protože hrozí nejen kontaminace, ale také může zelenina načichnout. Vyvarujte se také skladovat zeleninu na světlých a slunných místech či blízko zdrojů tepla.

Nezapomeňte veškerou uskladněnou zeleninu také kontrolovat a snažte se vždy přednostně spotřebovat ty kousky, které začínají osychat či se kazit. Je také lepší držet jednotlivé druhy zeleniny odděleně, protože pokud se budou dotýkat mohou rychleji podléhat zkáze. Už vůbec nesmíte skladovat zeleninu a ovoce v jedné nádobě, protože přesně to lidé velice často dělají v případě fresh boxů v lednicích.

Zdroj: iReceptar.cz (odkaz)