Foto: Pixabay

Hospody a restaurační zařízení, zvláště ty na venkově, jsou od nepaměti součástí kulturního a společenského života a místem setkávání lidí. Bohužel tato zařízení poznamenala silně pandemie koronaviru. Již před koronavirem neměla tato zařízení velké tržby, a proto i mnoho z nich muselo ukončit svoji činnost. 

Nyní, když bezpečnostní opatření v souvislosti s pandemií koronaviru pomíjí, přišla další pohroma v podobě velké inflace. Ta donutila provozovatele těchto zařízení zvýšit ceny natolik, že přišli o třetinu tržeb ve srovnání se stejným obdobím v roce 2019. Výjimku samozřejmě tvoří Praha, kde tržby naopak stouply, a to o 35 %.

Foto: Pixabay

Dobře jsou na tom i krajská města, kde tržby narostly o 22 %. Nejhůře jsou na tom města, která mají méně jak 5 000, protože zde došlo k propadu o 8 %. Lidé se postupně odnaučují chodit do restaurace a hospody a radši si koupí pivo v lahvích. Pokud zajdou na jídlo často si dávají jednu porci na dva talíře.

Držet nízké ceny, na které jsou lidé zvyklí je ale pro provozovatele naprosto likvidační. Podle některých provozovatelů se stávalo, že lidé si objednali jen pití a s sebou měli dokonce vlastní řízek s chlebem. Podle hospodských jediné, co má ještě šanci, jsou obědy a zvláště pro turisty. Večerní posedávání u piva či vína s přáteli se zkrátka pomalu vytrácí. Je logické, že v době velké inflace budou lidé raději šetřit a místo jednoho oběda si raději koupí kilo masa a udělají si něco sami doma.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)