Foto: Žádný Špeky, autor Mgr. Vendula Erlebachová

Banán je velice oblíbeným ovocem nejen u dospělých, ale také u dětí. Každý asi tuší, že jako ovoce bude banán obsahovat řadu vitaminů a minerálů, ale již málokdo ví, jaké přesně zdravotní účinky můžeme u banánu očekávat. Banán je totiž mimo jiné i velmi bohatým zdrojem energie.

Banán je pro svůj velký obsah cukru a vysoký glykemický index vhodný spíše po větší fyzické aktivitě, popřípadě k snídani. Míra obsahu cukru však závisí značně na jeho velikost a stupni zralosti. Dále v banánu nalezneme vitamín C, vitamín B6, vitamín A, draslík, vlákninu a mangan.

Na co je banán zdraví?

Banán obsahuje tryptofan, díky kterému se v našem těle vytváří serotonin (právě serotonin způsobuje dobrou náladu). Proti depresi a špatné náladě pak pomůže zdroj vitamínu B6. Za zmínku stojí i jeho antioxidační účinky. Antioxidanty se dokážou vypořádat s volnými radikály, což příznivě působí proti stresu či zbytečně rychlému stárnutí. Mezi antioxidanty má největší podíl dopamin (zdroj).

Díky obsahu vlákniny působí příznivě na správnou funkci střev a proti zácpě. Draslík se zase stará o kardiovaskulární systém i o srdce samotné, díky čemuž působí proti vysokému tlaku a napomáhá okysličovat mozek. Další důležitý parametrem je obsah vitamínu A, který je obecně uznáván pro zdraví našich očí.

Zdravotních benefitů, které přináší banán je zkrátka hodně, s těch dalších můžeme zmínit jen to, že je vhodným „vyprošťovákem“ při kocovině nebo při hubnutí, protože dokáže zasytit na delší dobu. V naší pomazánce se navíc vyskytuje i tvaroh, který je zcela nepochybně velkým zdrojem bílkovin. Tato pomazánka je tak ideální snídaní pro každého.

Zdroj: ZdraviZone.cz (odkaz)

Banánová pomazánka – překvapí chutí i obsahem vitamínů

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

115

kcal

Suroviny

  • 1 banán

  • 1 tvaroh

  • 1 sýr typu Gervais

  • kůra z jednoho citronu

  • 1 PL medu

Postup

  • Banán si v misce rozmačkáme vidličkou nebo druhou stranou lžíce úplně na kašičku.

  • Přidáme postupně zbytek surovin, tj. tvaroh, gervais, med a kůru z jednoho citronu.

TIP

  • Ostrouhejte pouze žlutou část kůru z citronu. Ta bílá nedává žádnou chuť, ale pouze trpkost a hořkost.