Foto: Pixabay

Kdo by neznal ten základní problém při smažení a pečení – vždy vám olej prská na všechny strany. To je způsobeno především tím, jak se ze smažené potraviny uvolňuje voda, která při styku s rozpáleným olejem způsobuje prskání. S tím je také spojen velice nepříjemný zápach, díky kterému například již z dálky poznáte hospodu.

V první řadě se tak nabízí dobře vyvětrat místnost, ve které chcete smažit a zavřít dveře do ostatních místností. Z rozpáleného tuku se totiž do vzduchu uvolňují mimo zápachu i toxické látky. Rozhodně je vhodné využít i odsavač par či digestoř. I proto se tento odsavač par vždy umisťuje přímo nad sporák, protože cesta výparů a zápachu musí být co nejkratší.

Foto: Pixabay

Při smažení jste si jistě všimli i toho, že máte velice zašpiněné plotýnky. V praxi je možná pozoruhodné, že vlastně neprská olej. Vlhkost a tekutina ze smažených potravin se totiž uvolní a při kontaktu s olejem se rychle vytvoří kapsička s párou. Pára pak v olejové lázni stoupá vzhůru až k hladině, kde bublina „praskne“.

Před smažením je proto ideální potraviny osušit, pokud je to možné. V poslední době je také poměrně populární ochranné sítko, které se umístí na pánev a zabraňuje prskání oleje na sporák a do okolí. Zároveň sítko propustí páry, takže náš řízek bude vždy křupavý.

Naše babičky pak měly osvědčený trik, kdy smažily zásadně ve vysokých hrncích a oleje dávaly jen na dno, aby se prskající olej nedostal z hrnce ven. Druhou radou našich babiček je přidání špetky soli přímo do oleje, protože sůl pohlcuje vlhkost.

Zdroj: Aazdravi.cz (odkaz)