Foto: Pixabay

Celibát je závazek římskokatolických kněží, že se po dobu svého života vzdají manželství a pohlavního styku pro zachování „duchovní čistoty“. Pro většinu věřících je celibát velice důležitý, protože kněží mají pouze jeden zájem, a tím je duchovní život a jejich farnost, resp. poslání.

V případě, že by kněží byli ženatí, museli by se věnovat spíše manželce a dětem. Na jejich duchovní rozvoj a zájmy jeho farnosti by podle mnohých již nezbýval prostor. V obecné řeči by se dalo říci, že by seděli „na dvou židlích“. Velice znepokojivé tvrzení uvedl současný papež František, který doslova řekl, že „nevidí žádný rozpor“ v ženat knězi.

Foto: Pixabay

V praxi to znamená, že se nebrání tomu, zrušit celibát. Papež František toto prohlásil v rozhovoru pro argentinský portál Infobae, kde také dodal, že celibát je jen pravidlo, které se dá jedndouše změnit. Odkazoval přitom na jiné církve, kde se kněží mohou oženit. I když považuje celibát pouze za „předpis“ a nikoliv věčný slib, jakým je kněžské svěcení, uznává, že celibát je určitá disciplína a sebeovládání.

Tato slova udivila i redaktora, který se pro jistotu optal, zda může tedy být celibát zrušen. Papež uvedl stručně, že ano. Problém s chtíčem ale stejně zůstane, i kdyby byl celibát zrušen. Pokud by kněz byl ženatý, stejně nemůže mít pohlavní styk s jinými ženami. Jeho práce by byla daleko těžší, protože mimo svých povinností by se musel starat ještě o svou rodinu. Na celibát panují různé názory, ale u nás v Evropě jsou věřící spíše konzervativní, kdežto věřící z Ameriky, odkud pochází i současný papež, chtějí tisícileté tradice nabourat. Chtějí tak uznat ženaté kněží, stejnopohlavní páry či ovolnění z liturgie.

Zdroj: SeznamZprávy.cz (odkaz)