Foto: Pixabay

Slavná česká triologie od Zdeňka Trošky s názvem „Slunce, seno,…“ se stala typickou letní komedií plnou nostalgie. Pojednává o JZD v Hošticích u Volyně a jeho zaměstnancích. V jednom z dílů se objevil brigádník Šimon Plánička, který si jako téma své semestrální práce zvolil: „Zvýšení dojivosti krav v závislosti na kultuře prostředí“.

Zpočátku se mu každý vysmál, ale v praxi šlo o to, že když se krávě nabídne lepší prostředí a vhodná hudba, zvýší se dojivost. Ve filmu tato „Pláničkova metoda“ skutečně fungovala. Nyní se však objevil jeden farmář ve Španělsku poblíž Madridu, Hans-Pieter Sieber, který tuto metodu přivedl až k téměř k dokonalosti.

Foto: Pixabay

Zajímavé je, že tato metoda skutečně funguje. Farmář svůj dobytek nechává spát na vodních postelích a pouští jim k poslechu Mozarta. Jeho dobytek má sladké a voňavé mléko a navíc ho dojí více. To ale není vše, protože k dojnicím chodí pravidelně i jejich psycholog, který se stará o jejich pohodu.

Aniž by to Sieber věděl, tak potvrdil, že naše Pláničkova metoda skutečně funguje a projevuje se nejen na množství mléka, ale také na kvalitě. Jako odběratele má Sieber madridskou nemocnici Alcoron, kde se používá jako medikament předepisovaný lékaři pro pacienty se zažívacími potížemi.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz)