Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Brokolice je pro mnohé synonymum zdravého stravování, ale mimo bohatou zásobu vitaminů a minerálů nám může nabídnout i ojedinělou a příjemnou chuť. Původ brokolice bychom hledali v zelí, ze kterého byla vyšlechtěna, stejně jako kapusta či květák. Ofiicální odborný název je B. oleracea var. Italicaa již podle názvu můžete soudit, že brokolice k nám přišla ze Středomoří.

Na druhou stranu je pravda, že do našich končin zavítala brokolice poměrně nedávno, a proto si ještě možná Češi nestihli zvyknout na tento zázrak přírodní medicíny. Pravdou ale zůstává, že brokolice je bohatá na hořčík, který je důležitý pro naše svalstvo, srdce i pro tvorbu hromonů.

Zároveň zde nalezneme poměrně bohatý zdroj vlákniny, která prospívá našemu zažívání a které je velice vyhledávaná v případě nejrůznějších redukčních diet. Co je ale pro konzumenty nejpříjemnější zpráva je fakt, že se zde nachází i poměrně hodně vitaminu C, který brání nemocem způsobeným nachlazením.

Aby naše tělo dokázalo lépe využít potenciál ukrytý v brokolici, měli bychom ji vždy zkombinovat i s ezelninou, která obsahuje biotin, jako jsou rajčata, avokádo či špenát. Opomenout nesmíme ani význačný obsah draslíku, který napomůže zdravévu odvodňování a snížení krevního tlaku. Toto rozhodně není kompletní výčet všeho, co tato zelenina nabízí, ale pouze to nejzákladnější.

Zdroj: Novinky.cz (odkaz), celostnimedicina.cz (odkaz)

Svěží brokolicová polévka je ideální pro hubnutí

Počet porcí

6

porcí
Doba přípravy

45

minut
Kalorie

14

kcal

Suroviny

  • 2 cibule

  • 5 kuliček nového koření

  • 1 brokolice

  • 1,5 l zeleninového vývaru

  • sůl

  • pepř

  • 3 stroužky česneku

  • 1 dcl mléka

  • 1 PL zakysané smetany

  • špetka muškátového oříšku

Postup

  • Do hrnce dáme rozpálit olej a přidáme cibuly, nové koření a košťál z brokolice. Vše necháme cca 10 minut podusit, aby nám košťály změkly. 

  • Poté přidáme i na růžičky nakrájenou brokolicy, osolíme, opepříme a přidáe nastrouhaný česnek. Vše pak podlijeme vývarem. 

  • Do polévky přidáme muškátový oříšek a pomalu přivádíme k varu. Vaříme zhruba 10 minut. 

  • Následně nalijeme mléko a vaříme dalších 20 minut. 

  • Na závěr vybereme celé koření a vše rozixujeme tyčovým mixérem. Můžeme třeba pár růžiček vytáhnout a vložit je po rozmixování.