Co s přebytečnými vajíčky? Připravte si výtečnou a lehkou vajíčkovou pomazánku

Okolo Velikonoc se v každé domácnosti nashromáždí mnoho vajec a řeší se typický problém – co s nimi. Nejlepší je udělat si jednoduchou a velice lahodnou vajíčkovou pomazánku, kterou si budete rádi dělat po celý rok.

Foto: Žádný Špeky, autor Vendula Erlebachová

Po tradičním koledování s pomlázkou se vždy doma objeví hromada vajíček uvařených na tvrdo. Téměř každý proto hned následující den chce co největší část těchto vajec zužitkovat. Nabízí se proto udělat pomazánku – tak zhruba takto prakticky pravděpodobně vznikla vajíčková pomazánka, o které si budeme dnes povídat.

Z výživového hlediska měly pak žloutky špatnou pověst pro vysoký obsah cholesterolu. Objektivně se dá ale říci, že vajíčka jsou dobře stravitelná a jsou nutričně velice důležitá. Vajíčka pak obsahují zhruba v průměru 74 % vody, 13 % kvalitní bílkoviny a 12 % tuky. Z výživového hlediska musíme zmínit i fakt, že mají prakticky nevýznamný podíl sacharidů, což z vajíček činí ideální potravinu při redukčních dietách.

Po tradičním koledování s pomlázkou se vždy doma objeví hromada vajíček uvařených na tvrdo. Téměř každý proto hned následující den chce co největší část těchto vajec zužitkovat. Nabízí se proto udělat pomazánku – tak zhruba takto prakticky pravděpodobně vznikla vajíčková pomazánka, o které si budeme dnes povídat.

Z výživového hlediska měly pak žloutky špatnou pověst pro vysoký obsah cholesterolu. Objektivně se dá ale říci, že vajíčka jsou dobře stravitelná a jsou nutričně velice důležitá. Vajíčka pak obsahují zhruba v průměru 74 % vody, 13 % kvalitní bílkoviny a 12 % tuky. Z výživového hlediska musíme zmínit i fakt, že mají prakticky nevýznamný podíl sacharidů, což z vajíček činí ideální potravinu při redukčních dietách.

Zdroj: STOBklub.cz (odkaz)

Jemná vajíčková pomazánka: nejlépe si rozumí s dobrým chlebem či bagetkou

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

5

minut
Kalorie

94

kcal

Suroviny

  • 6 vajec

  • 2 sýry typu gervais

  • 1/2 nízkotučného tvarohu

  • 1 PL hořčice

  • sůl

  • pepř

  • citronová šťáva

  • 2 jarní cibulky

  • 3 nakládané okurky

  • 1 cibule

Postup

  • Do mísy si dáme gervais, tvaroh, hořčici, sůl, pepř a citronovou šťávu a vše poctivě zamícháme.

  • Poté přidáme na drobno nakrájené cibulky, okurky i cibuly a opět promícháme.

  • Na závěr nakrájíme na menší kostičky na tvrdo uvařená vajíčka a opět jemně promícháme, abychom je neponičili.

    O autorovi – Lukáš Erlebach

    Autorem obsahu je známý kuchař a propagátor zdravého stravování ve svém pořadu “Zdraví na talíři“. Připravuje tradiční pokrmy levně, jednoduše a z dostupných surovin.

    Přidat na Seznam.cz
    ARCHIV ČLÁNKŮ