Foto: dodáno inzerentem

Co se v tomto článku dozvíte?

  • Co to mandle vlastně jsou
  • Co mandle obsahují
  • Jaký vliv mají mandle na zdraví
  • Je lepší jíst mandle loupané, nebo neloupané
  • Je lepší jíst mandle suché, nebo namočené
  • Jsou mandle vhodné při hubnutí
  • Jaké množství mandlí jíst
  • Jak mandle uchovávat
  • Zajímavosti o mandlích

Malé představení mandlí

Mandle jsou semena mandloně obecné, nazývané také jako mandlovník. Mandloně obecné rostou především v subtropech, v oblastech, kde se pěstují také olivy nebo pomeranče. Tyto stromy obvykle dosahují výšky okolo 12 metrů, v našich podmínkách však dorůstají do maximální výšky 6 metrů, v České republice se pěstují zejména na Moravě. Mandle si oblíbili lidé již ve starověku, nedali na ně dopustit například starověcí Egypťané.

Co obsahují mandle?

Mandle obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Pokud si dopřejete jednu hrst mandlí, tedy zhruba 28 gramů, ukrývá se v ní 3,5 gramů vlákniny6 gramů bílkovin14 gramů tuků2,5 gramů sacharidů a také vitamín E, mangan, hořčík, fosfor, vitamín B2 a měď.

 

Mandle: Nutriční informace

Neloupané mandle ve 100 gramech obsahují:

Energetická hodnota

637 kcal

Bílkoviny

20 gramů

Sacharidy (z toho cukry)

7 gramů (4 gramy)

Tuky

53 gramů

Vláknina

12 gramů

Vápník

252 miligramů

Foto: dodáno inzerentem

Mandle a zdraví

Jaké mají mandle účinky na zdraví? V následujících řádcích vám přiblížíme, proč si tyto skvělé oříšky dopřávat každý den.

 

Snížení cholesterolu

To, že mandle snižují hladinu „zlého“ cholesterolu, dokázaly i studie. Vysoká hladina „zlého“ cholesterolu je rizikovým faktorem onemocnění srdce a cév. Pokud si však každý den dopřejete hrst mandlí, dojde k lehkému snížení hladiny cholesterolu.

Vhodné pro diabetiky

Vzhledem k tomu, že mandle obsahují pouze velmi malé množství cukru, jsou vhodné i pro diabetiky. Pro lidi s cukrovkou jsou navíc velmi prospěšné i proto, že obsahují velké množství hořčíku. A právě hořčík má mimo jiného na starost kontrolu hladiny cukru v krvi, doporučená denní dávka hořčíku se pohybuje mezi 310 až 420 miligramy, pouhých 60 gramů mandlí pak obsahuje polovinu denní doporučené dávky hořčíku. Je třeba také říci, že se s nízkou hladinou hořčíku v krvi se potýká přibližně 35 % lidí s cukrovkou.

Pro krásnější nehty i vlasy

Mandle nejsou přínosné jen pro vaše zdraví, ale také pro vaši krásu díky tomu, že obsahují celou řadu vitamínů a minerálů. A právě tyto vitamíny a minerály obsažené v mandlích jsou cestou, jak zpevnit své nehty a také vlasy. K tomu, abyste poznali rozdíl, měli byste mandle jíst minimálně dva měsíce.

Skvělé pro zuby i kosti

Dalším zdravotní benefit mandlí je přínosný pro vaše zuby i kosti. Zásluhu na tom má vitamín D a vápník, který je v mandlích obsažený. Tyto složky jsou zcela zásadní pro zdravé zuby, kosti i klouby.

Chrání vaše srdce

Podle vědců pravidelná konzumace mandlí snižuje také riziko infarktu. Jedna ze studií ukázala, že konzumace 42,5 gramů mandlí denně je skvělou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním v dlouhodobém i krátkodobém horizontu.

Působí proti překyselení organismu

Mandle bojují také proti překyselení organizmu, mezi příznaky překyselení organismu patří nadváha, deprese, únava, zažívací problémy a řada dalších onemocnění. Nastolit rovnováhu organismu můžete správnou konzumací zásaditých a kyselých potravin, mezi nejvhodnější zásadotvorné potraviny patří právě mandle.

Snížení oxidačního stresu buněk

Jedna studie, která sledovala 60 účastníků, také dokázala, že konzumace mandlí dokáže snížit oxidativní stres buněk, který může vést ke vzniku některých onemocnění, až o 34 %.

Foto: dodáno inzerentem

Jist mandle oloupané, nebo neoloupané?

Přemýšlíte nad tím, jestli je lepší jíst mandle se slupkou, nebo bez ní? Mandle jsou velmi oblíbené proto, že jsou cenným zdrojem antioxidantů. Co to znamená? Antioxidanty pomáhají zpomalit proces stárnutí a mohou také snížit riziko některých onemocnění. Většina antioxidantů se však nahází právě v hnědé slupce mandlí, takže je konzumace neloupaných mandlí pro tělo prospěšnější než konzumace těch loupaných.

 

Jak mandle oloupat?

I bez slupky jsou však mandle pro naše zdraví přínosné a někomu i více chutnají. Častou otázkou spojenou s těmito oblíbenými oříšky proto je, jak je oloupat, pokud jste si koupili ty ve slupce. Je to velmi jednoduché. Stačí mandle vysypat do hrnce, zalít je vroucí vodou a nechat je 5 minut odmočit. Následně stačí horkou vodu slít a mandle, jejichž slupka se díky horké vodě uvolnila, oloupat. Můžete vyzkoušet i trošku jiný postup. V hrnci přiveďte vodu k varu, a když začne vařit, nasypejte do ní mandle a nechejte je vařit jednu až dvě minuty. Poté horkou vodu slijte a mandle zchlaďte studenou vodou. Pak už jen stačí mandli lehce zmáčknout mezi prsty a mandle se snadno zbaví slupky.

Jíst mandle suché, nebo máčené?

Rozdíl mezi suchými a máčenými mandlemi spočívá v tom, že suché mandle obsahují enzymové inhibitory. Jejich funkcí je chránit mandle do chvíle, než mají dostatek vláhy a jsou připraveny vyklíčit. Ve chvíli, kdy mandle namočíte ve vodě, těchto enzymů se zbavíte. Pro tělo je pak jednodušší mandle strávit, navíc díky namočeným mandlím vaše tělo příjme více vitamínů a živin.

Mandle a hubnutí

Můžete si tyto skvělé oříšky dopřát, i když zrovna hubnete? Jistě vás potěší, že odpověď zní ano. Mandle totiž obsahují minimum cukru, a jakou tak skvělý způsobem, jak obohatit jídelníček. Navíc také obsahují vlákninu a bílkoviny, takže po jejich konzumaci budete mít pocit sytosti.

Jaké množství mandlí jíst?

Denní doporučená dávka mandlí pro dospělé je 8 až 10 mandlí, do jídelníčku dětí se doporučují zahrnout 3 mandle denně. Pokud byste za den snědli příliš velké množství mandlí, mohly by se projevit některé negativní účinky, vláknina obsažená v mandlích například může způsobovat zácpu a nadýmání.

Jak uchovávat mandle?

Mandle jsou náchylné ke žluknutí, je proto nutné správně je skladovat. Mandle byste měli uchovávat v uzavřených nádobách na suchém, tmavém místě. Mandle vám vydrží ještě déle, když je budete skladovat v lednici, kde vám vydrží až půl roku. Mandle můžete také zamrazit v mrazáku, v tomto případě vydrží až 1 rok.

Zajímavosti o mandlích

Mandle jsou bezesporu chutné a velmi zdravé, ale taky zajímavé. Pojďme si tedy přiblížit několik zajímavých informací o mandlích.

  • Mandle technicky vzato nejsou ořechy, ale semínka. Ve skutečnosti jsou totiž semenem květu a botanicky jsou si blízké s růžemi a orchidejemi.
  • Mandle byste si nemohli dopřát nebýt včel. Bez opylování včelami by totiž žádné mandle neexistovaly.
  • Není mandle jako mandle. Na světě existuje více než 30 druhů mandlí. Odrůdy mandlí se vzájemně liší svou velikostí, tvarem, barvou slupky, tvrdostí skořápky a také dobou kvetení a dozrávání.
  • Podle některých vědců byla právě mandloň jedním z prvních stromů, které člověk kvůli jejím plodům pěstoval. Důkazem je i skutečnost, že byly mandle nalezeny i v hrobce Tutanchamona, který žil 1300 let před naším letopočtem. Mandle jsou dokonce zmíněny i ve Starém zákoně.
  • Mandle se dělí do dvou skupin, a sice na sladké a hořké. Za hořké mandle se označují jádra z původních odrůd, které obsahují zhruba 5 % látky amygdalin, jež se vyskytuje taky například v jadérkách meruněk. Tato látka je sama o sobě neškodná, ale po rozžvýkání se v těle mění na kyanovodík, který může být ve větších dávkách nebezpečný. Nemusíte se však bát, na hořké mandle jen tak nenarazíte, mandloně pěstované v sadech totiž přišly o část genu, který je zodpovědný právě za tvorbu amygdalinu.