Foto: Pixabay

Pokud máte rádi punčocháče, silonky, oblečení z umělých tkanin nebo trpíte nadváhou, pak jistě dobře znáte rčení „chytit vlka“. Právě tzv. vlk je velice nepříjemná kožní vyrážka, které se objevuje zejména v letních měsících a typicky je lokalizována v intimních partiích a na hýždích.

Obecně lze ale říci, že opruzeniny jsou nepříjemné kožní podráždění, které může vzniknout v důsledku různých faktorů. Mezi nejčastější příčiny patří dlouhodobé vystavení slunečnímu záření, kontakt s jedovatými rostlinami, jako je například škumpa, a nevhodné nošení nebo tření oblečení a kůže. Jakmile se jednou objeví opruzenina, může být velmi obtížné se jí zbavit, proto je lepší se jí předem vyvarovat.

Toto opruzení se projevuje svědivou a podrážděnou vyrážkou v oblasti konečníku, třísel, podpaží či v okolí podprsenky. Jinými slovy vždy vzniká opruzenina na místech, kde je převislá kůže nebo kde dochází k extrémnímu tření. V druhém případě si můžete „uhnat vlka“ dlouhým sezením na neprodišných místech, jako jsou plastové či kožené sedačky.

Jak nechytit „vlka“?

Jako první a dlouhodobě nejjistější je zhubnout několik kilo, aby se vám netvořila převislá kůže. Zároveň se doporučuje zvolit oblečení z přírodních materiálů a ideálně pak ze 100 % bavlny. Důvodem, proč lidé s nadváhou nosí elastické a syntentické tkaniny je jednoduchý – tyto tkaniny dokáží stáhnout a oni pak vypadají štíhleji.

Foto: Pixabay

Tyto tkaniny ale nesají vlhkost a vlhkost je jeden z předpokladů pro tvorbu opruzeniny. Proto začněte nosti kvalitní funkční oblečení ze 100 % bavlny, které bude přebytečnou vlhkost odvádět a bude vzdušné. Zároveň zvolte vždy volnější oblečení než těsnější, protože vlhkost a stísněné oblečení jsou základní předpoklady pro tvorbu opruzenin.

  • Hydratace a vhodné oblečení: Při teplém počasí je důležité udržovat tělo hydratované, abychom minimalizovali riziko podráždění a vzniku opruzenin. Pijte dostatek vody a vyhněte se příliš těsným nebo syntetickým materiálům. Raději si vyberte volné a vzdušné oblečení vyrobené z přírodních materiálů, které umožňují pokožce dýchat.

  • Správná hygiena: Pravidelná a správná hygiena intimních partií je nezbytná pro udržení zdraví a prevenci podráždění. Při umývání používejte jemné a neutrální mýdlo, které neobsahuje přílišné množství chemikálií. Důkladně si opláchněte intimní partie vodou a pečlivě osušte, abyste zabránili vzniku vlhkého prostředí, které může být příznivé pro vznik podráždění.

  • Přírodní tkaniny a volné oblečení: Při výběru spodního prádla i plavek volte přírodní tkaniny jako bavlnu, které jsou pro pokožku šetrné a umožňují přirozenou cirkulaci vzduchu. Vyhněte se těsnému spodnímu prádlu nebo plavkám, které mohou třít o pokožku a způsobovat podráždění.

Foto: Pixabay
  • Použití jemných produktů: Vyhněte se používání tvrdých mýdel, parfémovaných sprchových gelů a dalších kosmetických výrobků, které mohou obsahovat dráždivé látky. Místo toho volte jemné a hypoalergenní produkty, které jsou šetrné k citlivé pokožce. Je také důležité vyhnout se používání příliš mnoho produktů, jako jsou sprchové gely a intimní gely, které mohou narušit přirozenou rovnováhu pH intimní oblasti a zvýšit riziko podráždění.

  • Předcházení vlhkosti: Vlhkost je jedním z hlavních faktorů, které mohou vést k podráždění intimních partií. Pokud se potíte nebo jste ve vodě, je důležité udržovat intimní oblasti suché. Po plavání nebo cvičení si osušte intimní partie a použijte pudr nebo jemný prášek s absorpčními vlastnostmi, který pomůže udržet pokožku suchou.

  • Omezte tření: Tření může být jednou z příčin podráždění a opruzenin. Pokud je to možné, vyhněte se příliš těsnému oblečení a věnujte pozornost pohodlnosti a volnosti pohybu. Pokud trpíte opakovaným podrážděním v oblasti zadku, zvažte použití ochranných krémů nebo mastí, které vytvoří ochrannou bariéru a sníží tření.

  • Pravidelná výměna plenek a hygienických prostředků: Pokud jste rodičem malého dítěte nebo pečujete o někoho s omezenou hygienou, je důležité pravidelně vyměňovat pleny a hygienické prostředky. Vlhká a špinavá plena může vést k podráždění a vzniku opruzenin. Dbejte na čistotu a suchost a používejte jemné a hypoalergenní produkty.

  • Sledujte příznaky a vyhledejte lékaře: Pokud se i přes veškerá preventivní opatření objeví příznaky podráždění, jako je zarudnutí, svědění, pálení nebo bolest, je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Lékař vám může poskytnout vhodnou diagnózu a předepsat léčbu, která vám pomůže zbavit se nepříjemných příznaků.

Je důležité si uvědomit, že každý člověk je jedinečný a může vyžadovat individuální péči. Pokud máte nějaké specifické zdravotní problémy nebo jste náchylní k podráždění, může být užitečné konzultovat s lékařem.

Jak se zbavit „vlka“?

Rozhodně na prvním místě si musíte omýt veškeré postižené oblasti dezinfekčním mýdlem. Vyhněte se ale nadměrnému mytí a tření. Na zarudlou pokožku dejte chladivý obklad nebo mast zmírňující podráždění. Taková mast vám díky obsahu oleje zamezí nadměrnému tření a tím poskytne prostor pro pokožku, aby se sama zregenerovala.

Zdroj: ireceptar.cz (odkaz)