Foto: Pixabay

Jaké počasí je venku v tuto chvíli?

Může se to zdát až divné, ale občas chcete jít někam na procházku či na výlet, ale nevíte, jaké počasí je zrovna v oblasti, kam se chcete vydat. V mobilním telefonu vám většina aplikací hlásí počasí na základě předpovědi vytvořené před několika dny a nikoliv na základě aktuální situace.

Jako ideální pomoc v této situaci nejčastěji používám webové stránky Českého hydrometeorologického ústavu (odkaz), kde jsou na výběr online živé přenosy webových kamer z nejrůznějších míst v republice. Při zobrazení konkrétní kamery máte možnost zobrazit si v postranním panelu více detailů z tamní meteostanice o tom, jaké počasí je na daném místě v tuto chvíli či jak se v poslední době vyvíjelo.

Pokud chcete údajo z dalších meteostanic, popřípadě meteostanic ze zahraničí, můžete se kouknout na poměrně dobře propracovanou mapu Netatmo (odkaz), kde uvidíte aktuální teplota v dané oblasti. Narozdíl od meteostanic provozovaných ČHMÚ jsou meteostanice na Netatmu provozovány amatéry. Pokud takový amatér umístí meteostanici nevhodně, kde na ní svítí přímé slunenčí záření, může dojít k velice nepříjemnému zkreslení naměřených údajů.

Jaká je kvalita ovzduší?

Kvalita ovzduší je velice důležitá a zásadní. Pokud jste v nějaké zamořené oblasti nebo pokud je inverze, může to mít na vás i neblahý dopad. Nemluvě o lidech trpících astmatickými záchvaty. Pokud kvalitu ovzduší chcete sledovat, můžete opět vybrat příslušnou lokalitu na stránkách ČHMÚ (odkaz) a zkontrolovat aktuální stav.

Máte-li však v plánu vycestovat do zahraničí a chcete se ujistit o tamní kvalitě ovzduší, můžete tak hravě učinit na portálu Waqi (odkaz). Na stránkách tohoto portálu pak naleznete informace o téměř celém světě. Za zmínku stojí určitě i nová česká meteorologická aplikace Windy (odkaz). Aplikace Windy je dostupná i na mobilní zařízení a celkem přehledně zobrazuje data získané z mnoha zdrojů a mnoha meteostanic.

Kde se dá vykoupat?

Velice častým tématem, zvláště v letním období, je otázka koupání. Dá se vůbec někde v mém okolí vykoupat? Jsou někde veřená koupaliště nebo je možné se vykoupat v nějakém rybníku či vodní ploše? Pak by vám možná mohla přijít vhod aplikace KoupacíVody.cz (odkaz), ve které se nachází interaktivní mapa celé republiky ukazující aktuální stav vody na nejrůznějších vodních plochách, přehradách, koupalištích či nádržích.

Orientace v této aplikaci je pak velice intuitivní, protože u každé vodní plochy máte smajlíka. Podle barvy smajlíka si pak můžete v legendě přečíst, co to znamená. Například červený či černý znamená zákaz koupání. Jak je naším zvykem, nabídneme i alternativu v celosvětovém měřítku. Je jí aplikace Sea temperature (odkaz), která zobrazuje údaje o teplotách v mořích.

Foto: Pixabay

Kdy začne pršet?

To, co asi každého zajímá ze všeho nejvíc v souvislosti s počasím, je přehled srážek. Jinými slovy, zda bude pršet nebo ne. Z mého pohledu je nejlepší aplikací výše zmiňovaná aplikace Windy (odkaz). V rámci Windy si pak můžete zobrazit podrobnou meterologickou mapu, kde se vám zobrazí přesné proudění větrů, mraků, deště či bouřkových mraků.

Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že krátkodobé předpovědi učiněné aplikací Windy více méně odpovídají. Často ji využívám i k přehledu o povětrnostních podmínkách či intenzitě větru. Když jdete na krásnou vyhlídku tak nechcete, aby vám na ni foukalo silným větrem. Ve Windy jsou pak k dispozici údaje o téměř celém světě, takže ji využijete i v zahraničí.

Jaké počasí bude na cestě?

Pokud se chystáte jet na dovolenou někam dál nebo na nějaký delší výlet, a to třeba i na kole, budete potřebovat informaci o počasí na celé vaší cestě. Z vlastní zkušenosti pak doporučuji Mapy.cz (odkaz). Ve finále tato služba funguje velice jednoduše, protože si zde zadáte vaší trasu a v pravém postranním panelu zvolíte možnost „Počasí na trase“.

Následně musíte zvolit datum a čas odjezdu. Aplikace Mapy.cz zobrazí v určitých průjezdních bodech čas vašeho předpokládaného průjezdu a zároveň počasí v této době. Hravě tak zjistíte, jestli bude na cestě pršet, zima nebo foukat vítr. Podobnou funkci nabízí i Windy, která sice není v tomto ohledu tak propracovaná, jako Mapy.cz, ale také dokáže zohlednit rychlost vašeho pohybu, resp. zda jedete autem, na kole či jdete pěšky. U Windy jen musíte zvolit možnost „Vzdálenost a plánování“ a pak levým tlačítkem myši označíte jednotlivé průjezdní body až do cíle.

Foto: Pixabay

Předpověď počasí

Asi nejsledovanější službou v oblasti meteorologie je předpověď počasí na několik dalších dnů. Pro Českou republiku je asi nejuznávanější autoritou v tomto ohledu Český hydrometeorologický ústav, na jehož oficiálních webových stránkách naleznete předpověď počasí na aktuální den, týden či následujících deset dní.

I v České republice ale lidé využívají jiné poskytovatele meteorologických dat. Mezi nejpoužívanější pak patří data z norské meteorologické služby Yr.no. Důvodem je fakt, že je dle mínění mnoha uživatelů nejpřesnější. V mobilních meteorologických aplikacích si pak většinou můžete poskytovatele dat zvolit.

Většinou ale máte předvolenou jako výchozí službu AccuWeather. Ta poskytuje mimo jiné i UV index, rosný bod, pocitovou teplotu či informace o kvalitě ovzduší. Já oceňuji například hodinovou předpověď, kdy vidíte, v kolik hodin má například začít pršet.

Závěr a doporučení

V životě jsem již vyzkoušel mnoho aplikací a každý si musí vyzkoušet a nelézt ty, které vyhovují právě jemu. Nejlepší je podle mne aplikace Windy, která ukazuje krátkodobou předpověď, která je velice přesná dle mých zkušeností. Na dlouhodobou předpověď využívám Yr.no, jejichž data čerpám do widgetu v mobilním telefonu. Na cestu na dovolenou či na delší cyklovýlet si pak trasu naplánuji v aplikaci Mapy.cz, kde se mi zobrazí nejen počasí, ale i převýšení na cestě.

Tato kombinace aplikací se mi jeví jako osvědčená a mám s nimi dobré zkušenosti. Nerad totiž jedu na větší cyklovýlet na 3 hodiny s tím, že vás po hodině zastihne prudký déšť. Zde pak již jde například o zápal plic. I proto si myslím, že mít spolehlivou aplikaci na předpověď počasí je více než důležité.

Zdroj: Zive.cz (odkaz)