Foto: Freepik

V praxi je velice důležité vědět, jak med uchovávat v libovolném množství, protože je našim cílem, aby si udržel svůj maximální potenciál. V minulém článku jsme psali o zdravotních účincích medu. To tady proto rozebírat nebudeme. Pro naše babičky byl med poklad a prakticky jediné sladidlo, protože cukr byl nedostatkové zboží. Proto si ho také vážily a měly své rady, jak ho uchovat co nejdéle.

V jaké nádobě med skladovat?

První otázkou je, v čem máte ideálně med skladovat? Máte ho nechat v orginální nádobě nebo někam přelít? Naprosto ideální je med přelít do keramické nádoby, a to hlavně z jednoho důvodu. Ta totiž chrání med před slunečním svitem. Na druhém místě můžete med nechat v originální skleněné nádobě, ve které zase vidíte, zda med cukernatí nebo nikoliv. Nedoporučují se však plastové a nerezové nádoby, které by mohly mít vliv na kvalitu medu.

Na co si dát pozor?

Musíte si uvědomit, že nádoba na uskladňování medu přichází s medem do přímého kontaktu. Rozhodně tak musíte dbát na to, aby byla dokonale čistá. V případě, že by tam zůstala nějaká nečistota, mohlo by dojít ke kontaminaci medu. Zároveň pro jistotu z nádoby vymyjte i zbytky předchozího medu. Někdo totiž med do nádob dolévá, ale na dně má pořád starý med. Pokud uchováváte med ve vlhkém prostředí, měli byste mít uzavíratelnou nádobu.

Foto: Freepik

Jaká je skladovací teplota pro med?

Obecně se doporučuje skladovat med při 18 °C, což byla dříve běžná pokojová teplota. V dnešní době je toto považováno již za zimu v bytě, proto zvolte pro uskladnění raději nějakou chodbu, sklep či studený kout. Pokud med skladujete v chladnu, může vám vydržet i několik let. Jestliže med uchváváte v teple, dojde ke krystalizaci, která už má vliv na kvalitu a strukturu medu.

Jaké podmínky jsou pro med nejlepší?

Pro med je nejlepší, pokud mu dopřejete sucho, chlad a temno. Medu rozhodně nesvědčí styk s přímým slunečním zářením. Nemějte ho tak připravený na kuchyňské lince. Zvolte správnou nádobu a dejte ho ideálně do skříně na chodbu, kde není teplo, vlhkost ani světlo.

Co by měla obsahovat sklenice s medem?

Každý med by měl mít svou etiketu. I ten, který si kupujeme přímo od včelaře. Je ale možné, že některý včelař prodává med bez etikety. V tomto případě si na sklenici nalepte nálepku, kam alespoň napíšete druh medu a datum pořízení. Můžete také doplnit od koho daný med pochází. Zdroj: TheSpruceEats.com (odkaz)