Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Já lodě miluji od malička, a proto jsem se rozhodl podrobit redakčnímu testování jeden z nejpopulárnějších nafukovacích člunů, a to Intex Seahawk 2. Tento člun je ideálním nejen pro rodiny, ale také pro vášnivé rybáře. Na počátku této recenze musím poznamenat, že nejde o žádnou spolupráci, ale čistě o můj názor a mé testování konkrétního produktu.

Předtím, než začneme mluvit o tomto konkrétním produktu, rád bych zmínil nějaké obecné parametry, na které si musíte dát pozor při výběru lodě a jaké benefity může mít takový nafukovací člun. Pokusím se být co nejobjektivnější i z toho titulu, že sám mám kapitánské zkoušky na velké plachetnice.

Na co si dát pozor

Nafukovacích člunů je několik kategorií a několik druhů. Předně je zapotřebí si říci, co chcete s tímto člunem dělat: rybařit, projet se sám, projet se s dětmi na rybníku či přehradě nebo sjíždět řeku? Podle toho se odvíjí i váš výběr, protože tím je ovlivněna maximální nosnost. 

Dále bych doporučil vybrat nějaký člun, který není jen pro malé děti na koupaliště, ale má stěnu alespoň 0,5 mm tlustou z kvalitní gumy. Tyto podmínky pak splňuje právě model Seahawk 2, který jsem právě pro jeho všestrannost chtěl otestovat.

Výhody nafukovacího člunu

Výhod je pak celá řada. Jde samozřejmě i o zážitek, kdy si proplouváte krásnou klidnou hladinou. Jako další výhodu musím ale zmínit i jistou dostupnost, kdy taková loď nezabere zase tolik místa a můžete si ji vzít kamkoliv. 

Na dovolené si tak nemusíte platit drahé okružní plavby, ale zkrátka si spustíte na vodu vlastní loď a můžete se vesele kochat sami a zadarmo. Pokud jste ale rybáři, může pro vás taková loď znamenat nové možnosti, kdy se díky ní dostanete doprostřed jezera, kam ani ten nejdelší prut nedosáhne.

Balení

V balení se mimo člunu nachází i pár vesel a doplňky pro rybáře pro uchycení prutu. Velice oceňujeme kvalitní a výkonnou pumpu, o které si něco řekneme níže. Dále zde nalezneme návod a sadu na opravu člunů. Jde o několik náplastí pro případ, že najedete na ostrou větev, která nebyla vidět. Jednoduše místo osušíte a dle návodu umístíte náplast. Jako poslední je v balení šňůra, která se dá okolo lodě a malá pogumovaná kapsička na důležité věci.

Vzhled

Na první pohled je vidět, že se nejedná o žádnou hračku pro děti. Již hlavní tmavězelená barva pak předznamenává využití člunu pro rybářské potřeby. Po obvodu se pak táhne výrazná žlutá linie, na kterou na přídi navazuje žlutý orel. V přední části je pak na šedém podkladu napsáno Seahawk 2.

 

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

To by byl jen základní popis. Loď je ale vybavena několika dalšími doplňky a vychytávkami. Začneme u úchytů pro vesla, která jsou soušástí balení. Tyto úchyty nejsou stabilní, ale otočná kolem své osy, takže poskytují maximální pohodlí při veslování. Já osobně ale veslování nemám moc rád, protože plujete zády ke směru jízdy. Proto, ač se to nedělá, si dávám nafukovací polštářek na úroveň úchytů pro vesla a vesluji v opačném směru tak, abych při plutí koukal na příď. Je to pro mne pohodlnější a praktičtější.

Dalším doplňkem jsou úchyty pro rybářské pruty, aby rybáři mohli na člun umístit svůj prut a nemuseli ho neustále držet. Na vnitřní straně člunu je umístěna celkem praktická pogumovaná kapsa, kam si můžete umístit třeba klíčky od auta nebo svůj mobilní telefon, popřípadě plechovku s pivem.

Celou loď pak obepíná provaz, za který můžete loď přenášet, ale za který se také můžete držet, když chcete plavat podél člunu. Loď je složena ze tří samostatných vzduchových komor. To je z mého pohledu také výhoda, protože se klidně může stát, že najedete na ostrou větev a propíchnete si člun. Dvě komory vás stále udrží nad vodou.

Na lodi se nachází i speciální duální ventily, které umožňují skutečně rychle nafukovat a vyfukovat loď. Menším ventilem nafukujeme a větším vyfukujeme. Musíme zmínit i protiskluzovou část, která se nachází zhruba uprostřed bočních částí. Ta slouží k tomu, když nalézáte do člunu z vody, nebude vám to klouzat. Posledním doplňkem je pak praktický úchyt či madlo umístěné na přídi, za které můžete loď uvázat nebo poměrně pohodlně přenášet.č

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Člun má rozměry 2,36 m x 1,14 m x 0,41 m, což je dostačující pro tři osoby, i když výrobce uvádí maximální nosnost dvou osob. Za pochvalu stojí i nosnost 240 kg. Zde se počítá i s možností přidat motor. Pokud jedete bez motoru, řídil bych se hlavně maximální hmotností, takže může jet tatínek, maminka i dítě.

Hmotnost je důležitá pro ponor lodě, který je velice malý, což je dobře. Pokud ale loď přetížíte, můžete začít nabírat vodu či drhnout o dno. Naprosto vyfouklá loď se pak i spádly a pumpou vejde bez problémů do velké nákupní tašky, takže přenos je naprosto ideální. Do původní krabice ji asi již nedáte, protože se vám ji pravděpodobně nepovede již zcela vyfouknout. Hmotnost celého člunu je pak jen okolo 8 kg, což je naprosto v pohodě. Pokud je to na vás těžké, můžete tu tašku vzít ve dvou.

Nafukování

Jedním z nejčastějších problémů u lodí a nafukovacích člunů je čas potřebný pro nafouknutí. Bohužel tento údaj málokterý výrobce uvádí, ale v praxi je to závislé na velikosti nafukovacího ventilu. Zda je malý jako u obyčejného nafukovacího lehátka nebo velký. V tomto případě má nafukovací ventil více než centimetr a je tomu uzpůsobena i pumpa, která se dá použít buď v ruce nebo se dá přišlápnout nohama.

Při nafukování všech tří vzduchových komor jsme se dostali na čas necelých pět minut. To je velice slušné a řekl bych dle svých zkušeností i nadprůměrné. Většinou se totiž levnější lodě nafukují malým ventilem a nafukování i pomocí auto kompresoru trvá i více než půl hodiny. Vypouštění člunu je pak otázka 15 sekund, protože stačí uvolnit větší ventil. Jak bylo psáno výše jsou zde duální ventily, menší pro nafukování a větší, který má asi 4 cm, pro vyfukování. Při uvolnění většího ventilu se pak loď extrémně rychle vyfoukne.

Z tohoto pohledu musíme dát výrobci palec nahoru, protože ten nejsložitější proces zvládne jeden člověk sám a za pouhých pět minut. Já jsem to zkoušel třeba vzít na Jizeru, takže jsem to vzal ve velké nákupní tašce, rozložil a za pár minut jsem se již plavil. Nemám rád žádnou divočinu, takže si rád ležím ve člunu na rybníku či stojaté řece a užívám si zpěvu ptáků a šumění vody. Na to je tento člun takřka ideální.

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Závěr

Jedná se o kvalitní člun vyrobený z lepšího materiálu, který lépe odolává případnému opotřebení či poškození. Za mne tak člun má potenciál nabídnout dlouhodobou odolnost. Člun je na vodě stabilní a velice pevný, a to hlavně díky masivnímu boku. Člun můžete pohánět buď vesly, pádlem nebo přídavným motorem.

Zapomněl jsem ještě dodat, že člun je odolný proti slunečnímu svitu i slané vodě. To znamená, že si ho můžete vzít třeba i k moři a nemusíte se spoléhat jen na tamní drahé půjčovny lodiček. Intex SeaHawk 2 je ideální jak pro rybáře, tak pro rodiny s dětmi. Já osobně oceňuji, že je veškeré potřebné vybavení přiloženo, takže ho vezmete a můžete se zrovna pustit na vodu. 

Když to přepočítám na peníze, tak pokud se dvakrát projedete na člunu místo na okružní plavbě, máte veškeré náklady na pořízení člunu zpět doma. Za sebe ho osobně můžu doporučit, protože jsem ho vyzkoušel a vím, že se s ním nemusím nikde bát. Já osobně jezdí velice rád na člunu a kdybych si měl každý týden platit půjčovnu lodí, stálo by mě to celý majlant. Takto výrazně ušetřím.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, intexcorp.cz (odkaz)