Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Tiramisu je slavný italský dezert, který je známý po celém světě svou bohatou, krémovou a lahodnou chutí. Jeho původ sahá až do druhé poloviny 20. století a spojuje se s regionem Veneto v severní Itálii. I když existuje několik teorií o jeho původu, přesný původ tiramisu zůstává částečně zahalen tajemstvím.

Existuje několik verzí příběhu o vzniku tiramisu, které se různí podle místa a rodinné tradice. Jedna z nejrozšířenějších teorií je ta, která ho spojuje s italským městem Treviso. Podle této verze bylo tiramisu poprvé připraveno v místní restauraci “Le Beccherie” v roce 1969. Restauraci provozovalo manželské duo Ado Campeol a Carminella Marca, kteří si tento dezert vymysleli jako nový a originální závěr jejich menu. Tiramisu se rychle stal místní specialitou a brzy se rozšířil do dalších částí Itálie a světa.

Další teorie spojuje původ tiramisu s tradicí benediktinského kláštera ve městě Siena. Tiramisu mělo být původně dezertem pro posílení novorozených dětí a kojících matek. Tato verze však nemá tolik historických důkazů jako ta spojená s Trevisem.

Název “tiramisu” má také svůj význam. Pochází z italského slova “tirami su”, což znamená “zvedni mě nahoru” nebo “udělej mě šťastným”. Název byl zvolen, protože tiramisu je sladký a povznášející dezert, který dokáže rozveselit chuťové buňky.

Klasické tiramisu se skládá z vrstvy namočených piškotů v kávě, která je střídána s vrstvou krému z mascarpone, cukru, žloutků a často se posype kakaem. Tento jednoduchý, ale vynikající recept se stal základem pro mnoho variací a inovací tiramisu po celém světě.

Dnes je tiramisu ikonou italské kuchyně a je oblíbeným dezertem ve mnoha restauracích a domácnostech po celém světě. Jeho původ a historie představují příběh o kreativitě a vášni italské kuchyně a dokazují, že jednoduché ingredience mohou vytvořit něco nezapomenutelného.

Zdroj: Slurrp.com (odkaz)

Nejjednodušší tiramisu

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

7

minut
Kalorie

182

kcal

Suroviny

  • 1 nízkotučný tvaroh

  • 1 zakysaná smetana

  • 1 PL třtinového cukru

  • 1 vanilkový cukr

  • 1 dcl tuzemáku

  • 1 dcl kávy

  • balení piškotů

  • holandské kakao

  • hořká čokoláda

Postup

  • V misce si smícháme tvaroh, smetanu, cukr a vanilkový cukr a vyšleháme krásně jemný krém, který chutná podobně jako pribináček.

  • V druhé misce smícháme kávu a tuzemák. 

  • Vezmeme piškoty a namočíme ho v kávě a tuzemáku dokud se piškot zcela nenasaje, necháme ho sát. 

  • Pak na dno sklenice dáme několik namočených piškotů, dokud není dno pokryté, zakryjeme naším pribináčkem a posypeme pár hoblinami nastrouhané čokolády. 

  • Toto opakujeme, dokud není sklenice plná. Můžeme ozdobit zrnkama kávy.