Hamburger lepší než v restauraci. Jeho původ musíme hledat v Německu

Hamburger je oblíbenou a známou pochoutkou po celém světě. Původně považován za rychlé občerstvení, tento chutný sendvič s masovým plátkem se stal ikonou americké kultury a rozšířil se do celosvětového fenoménu. Jeho původ a vývoj jsou zajímavou kapitolou v kulturní historii. Připojte se k nám, abyste objevili původ a příběh hamburgeru.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Předchůdci hamburgeru

I když je hamburger nyní spojován s americkou kuchyní, jeho kořeny lze sledovat až do středověké Evropy. Lidé v té době měli zvyk jíst nasekané maso, které bylo smícháno s kořením a bylo podáváno ve formě koláčů nebo placiček. Tato tradiční jídla můžeme považovat za předchůdce dnešního hamburgeru, protože k takto opečenému masu konzumovali jednoduché nekvašené placky.

Americké kořeny

Přesný původ hamburgeru je stále zahalen závojem tajemstvím, ale jedna verze jeho historie ho spojuje s americkými přistěhovalci z Německa. Na konci 19. století začali němečtí imigranti přicházet do Spojených států a s sebou přinesli své tradiční recepty na mleté hovězí maso, které následně tvarovali do placiček. Německý vliv mohl hrát klíčovou roli v popularizaci tohoto jídla na území USA.

The Menches Brothers

Jednou z nejznámějších verzí původu hamburgeru se váže k události na lidovém jarmarku v roce 1885 ve státě New York. Bratři Charles a Frank Menches, kteří provozovali stánek s občerstvením, se setkali s nedostatkem vepřového masa na svém jarmarkovém stánku. Místo toho si vzali mleté hovězí maso a vytvořili sendvič s tímto náhradním masem, který nazvali “hamburger” podle jména jarmarku, který byl pojmenován po Hamburku v Německu. Tento údajný vznik pojmu “hamburger” dále přispěl k jeho popularitě.

Růst popularity

V průběhu 20. století se hamburger rychle stal oblíbeným jídlem v Americe. Díky rozvoji automobilového průmyslu a kultury rychlého občerstvení, jako byly restaurace typu drive-in, se hamburger stal symbolem americké stravovací kultury. Rychlá příprava, chutná omáčka a možnost přizpůsobení sendviče podle vlastních preferencí přilákaly obrovské množství lidí, a tím jeho popularita stále rostla.

Globalizace hamburgeru

Po druhé světové válce začal hamburger překračovat hranice Spojených států a stále více se šířil do zbytku světa. Řetězce rychlého občerstvení jako McDonald’s, Burger King a další sehrály klíčovou roli v globalizaci tohoto sendviče. Přizpůsobení receptur a přidání místních ingrediencí vedlo k vzniku různých variant hamburgeru v různých kulturách.

Dnes je hamburger ikonou celosvětové stravovací kultury. Ačkoli jeho původ zůstává záhadou, jeho rozšíření a přizpůsobení do místních kuchyní po celém světě ukazuje, jak jednoduchý sendvič s masem dokáže propojit lidi a kultury napříč časem a prostorem.

Zdroj: History.com (odkaz)

Hamburger s kuřecím řízkem

Počet porcí

2

porce
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

186

kcal

Suroviny

  • 1 cibule

  • 2 nakládané okurky

  • 1 zakysanou smetanu

  • rajče

  • 2 bulky

  • 4 kuřecí nugety

  • list salátu

  • 1 červená cibule

  • 1/2 PL třtinového cukru

  • 4 PL octa

Postup

  • Nejdříve si připravíme řízek či nugety. Vzhledem k tomu, že jsme již připravovali několik řízků, uvedeme zde pouze odkaz.  My jsme zvolili řízek v sýrovém těstíčku s obalem z cornflaků. 

  • Nejdříve si nakrájíme na drobno cibulku, okurku a smícháme to se zakysanou smetanou a hořčicí. Tím vytvoříme domácí tatarku. 

  • Poté si na tenká půlkolečka nakrájíme červenou cibuly, zakápneme olejem, přidáme cukr a ocet a necháme chvíli odležet. 

  • Bulku si z vnitřní strany namažeme máslem a opečeme do hněda, aby nám neprosakoval dresing. 

  • na spodní stranu pak dáme tatarku a na vrchní rajský protlak či kečup. Vrstvíme postupně cibulku, kyselou okurku, nugety, zelený list salátu a poté můžeme na kolečka nakrájené rajče. Vše přiklopíme horní částí bulky. raději propíchneme špejlí, aby se nám burger nerozjel. 

    O autorovi – Lukáš Erlebach

    Autorem obsahu je známý kuchař a propagátor zdravého stravování ve svém pořadu “Zdraví na talíři“. Připravuje tradiční pokrmy levně, jednoduše a z dostupných surovin.

    Přidat na Seznam.cz
    ARCHIV ČLÁNKŮ