Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová
Předchůdci hamburgeru
I když je hamburger nyní spojován s americkou kuchyní, jeho kořeny lze sledovat až do středověké Evropy. Lidé v té době měli zvyk jíst nasekané maso, které bylo smícháno s kořením a bylo podáváno ve formě koláčů nebo placiček. Tato tradiční jídla můžeme považovat za předchůdce dnešního hamburgeru, protože k takto opečenému masu konzumovali jednoduché nekvašené placky.
Americké kořeny
Přesný původ hamburgeru je stále zahalen závojem tajemstvím, ale jedna verze jeho historie ho spojuje s americkými přistěhovalci z Německa. Na konci 19. století začali němečtí imigranti přicházet do Spojených států a s sebou přinesli své tradiční recepty na mleté hovězí maso, které následně tvarovali do placiček. Německý vliv mohl hrát klíčovou roli v popularizaci tohoto jídla na území USA.
The Menches Brothers
Jednou z nejznámějších verzí původu hamburgeru se váže k události na lidovém jarmarku v roce 1885 ve státě New York. Bratři Charles a Frank Menches, kteří provozovali stánek s občerstvením, se setkali s nedostatkem vepřového masa na svém jarmarkovém stánku. Místo toho si vzali mleté hovězí maso a vytvořili sendvič s tímto náhradním masem, který nazvali “hamburger” podle jména jarmarku, který byl pojmenován po Hamburku v Německu. Tento údajný vznik pojmu “hamburger” dále přispěl k jeho popularitě.
Růst popularity
V průběhu 20. století se hamburger rychle stal oblíbeným jídlem v Americe. Díky rozvoji automobilového průmyslu a kultury rychlého občerstvení, jako byly restaurace typu drive-in, se hamburger stal symbolem americké stravovací kultury. Rychlá příprava, chutná omáčka a možnost přizpůsobení sendviče podle vlastních preferencí přilákaly obrovské množství lidí, a tím jeho popularita stále rostla.
Globalizace hamburgeru
Po druhé světové válce začal hamburger překračovat hranice Spojených států a stále více se šířil do zbytku světa. Řetězce rychlého občerstvení jako McDonald’s, Burger King a další sehrály klíčovou roli v globalizaci tohoto sendviče. Přizpůsobení receptur a přidání místních ingrediencí vedlo k vzniku různých variant hamburgeru v různých kulturách.
Dnes je hamburger ikonou celosvětové stravovací kultury. Ačkoli jeho původ zůstává záhadou, jeho rozšíření a přizpůsobení do místních kuchyní po celém světě ukazuje, jak jednoduchý sendvič s masem dokáže propojit lidi a kultury napříč časem a prostorem.
Zdroj: History.com (odkaz)
Hamburger s kuřecím řízkem
2
porce20
minut186
Suroviny
1 cibule
2 nakládané okurky
1 zakysanou smetanu
rajče
2 bulky
4 kuřecí nugety
list salátu
1 červená cibule
1/2 PL třtinového cukru
4 PL octa
Postup
Nejdříve si připravíme řízek či nugety. Vzhledem k tomu, že jsme již připravovali několik řízků, uvedeme zde pouze odkaz. My jsme zvolili řízek v sýrovém těstíčku s obalem z cornflaků.
Nejdříve si nakrájíme na drobno cibulku, okurku a smícháme to se zakysanou smetanou a hořčicí. Tím vytvoříme domácí tatarku.
Poté si na tenká půlkolečka nakrájíme červenou cibuly, zakápneme olejem, přidáme cukr a ocet a necháme chvíli odležet.
Bulku si z vnitřní strany namažeme máslem a opečeme do hněda, aby nám neprosakoval dresing.
na spodní stranu pak dáme tatarku a na vrchní rajský protlak či kečup. Vrstvíme postupně cibulku, kyselou okurku, nugety, zelený list salátu a poté můžeme na kolečka nakrájené rajče. Vše přiklopíme horní částí bulky. raději propíchneme špejlí, aby se nám burger nerozjel.