Foto: Freepik

Na cestě na výlet či na dovolenou se může přihodit mnoho nepříjemností. Jednou z nich je i pocit nevolnosti či zvracení. To se může stát dospělým, stejně jako dětem. V lepším případě pak máte celou cestu zkaženou. V tom horším případě musíte drhnout celé auto a převlíkat dítě.

Co je to kinetóza?

Kinetóza není skutečnou nemocí, ale fyziologickou reakcí lidského těla na protichůdné smyslové podněty získané během jízdy. Při pohledu na statický bod, například při čtení knihy nebo sledování mobilu, mozek neregistruje pohyb, zatímco vestibulární aparát ve vnitřním uchu vnímá pohyb a otřesy vozu. Tato neshoda vyvolává nepříjemné příznaky jako nevolnost, závratě, zvýšené pocení, bledost, vyčerpání, ospalost, bolesti hlavy a pocit na zvracení.

Existuje několik osvědčených rad, jak kinetóze předejít nebo ji zmírnit během cestování autem. Pokud je to možné, sedněte si na místo spolujezdce, neboť zde je pohled do dálky stabilnější než na mihající se objekty okolo auta. Dětem, kterým se dělá špatně, nesvírejte mobil nebo tablet, protože tyto aktivity často kinetózu zhoršují.

Důležité je také dodržovat pravidelné zastávky, vyvětrávat auto a udržovat čerstvý vzduch. Pokud možno, vyhněte se silným pachům či vůním, které by mohly situaci ještě zhoršit. Před cestou snězte něco lehčího a pokud je to možné, vyražte na cestu odpočatí.

Foto: Freepik

Pokud cestujete s dětmi, připravte si do auta náhradní oblečení a drobnosti, které jim mohou pomoci při nepříjemných pocitech, jako jsou žvýkačky s obsahem zázvoru nebo cucavé tabletky. Děti dobře rozptýlí mluvené pohádky nebo oblíbené seriály na tabletu, ale pozor na velikost obrazovky, aby nezpůsobovala zhoršení kinetózy.

Pokud máte za volantem nevolnost, dejte si pozor na léky, které proti kinetóze užíváte, neboť některé z nich mohou ovlivnit schopnost řízení a zvyšovat riziko nehodovosti. Konzultujte proto s lékařem nebo lékárníkem, zda jsou vaše léky bezpečné pro řízení.

Kinetóza může být nepříjemným společníkem během cestování autem, ale s těmito jednoduchými radami a opatřeními můžete tento nepříjemný jev značně zmírnit a užít si klidnější a pohodovější cestu do vaší oblíbené destinace. Pamatujte také na to, že každý člověk může reagovat jinak, a co platí u jednoho člověka, nemusí platit u druhého. Jinými slovy musíte poslouchat své tělo a snažit se sami vypozorovat, co vám dělá špatně.

Zdroj: idnes.cz (odkaz)