Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Táboření se věnuji již zhruba 25 let a díky tomu jsem nasbíral spousty drahocenných zkušeností i co se týče praktický rad a tipů, jak vybírat jednotlivé tábornické doplňky. Jako naprosto zásadní se pro každého správného kluka i chlapa jeví nůž. Dříve se dokonce říkalo, že každý kluk má mít u sebe nůž a provázek.

Zatímco v minulosti byl prostě jen nůž, dneska máte nože specializované na lov, rybolov, turistiku, bushcraft nebo sebeobranu. U všech těchto nožů jsou ale důležité dva parametry. Musí se dobře držet a musí držet ostří. To první nebývá problém ani u levných kopií za sto korun. To druhé je pak obrovský problém.

Schopnost držet ostří se odvíjí od tvrdosti ocele. Té je pak samozřejmě několik druhů s tím, že ta nejméně kvalitní pak často podléhá i korozi a ostří nedrží vůbec. Čím kvalitnější ocel, tím déle vám nůž vydrží nabroušený, ale zároveň o to déle se také brousí. Každopádně z mého pohledu je dobré do kvalitního nože trochu investovat, protože k čemu vám je nůž, který neřeže? Akorát s sebou taháte tupý kus železa.

Tvrdost ocele se pak udává v jednotkách „HRC“ s tím, že u nejlevnějších nožů máte hodnoty v rozmezí 48-50 HRC a u těch nejdražších se pak hodnota vyšplhá až na 62 HRC. Výběr správného nože tak byl pro mne těžký, protože jsem chtěl také něco za lidovou cenu. Volba nakonec padla na Mikov Brigand 393-NH-10. Jen podotýkám, že nejde o žádnou spolupráci, ale čiště o můj vlastní subjektivní názor.

Vzhled

Nůž se dodáva ve dvou barevných provedeních, a to s oranžovou rukojetí či s černou rukojetí. Opět použiji svou zkušenost a doporučím jednoznačně oranžovou rukojeť. Několikrát se mi totiž stalo, že mi nůž vypadl do borůvčí. Jelikož byl nůž tmavý a maskáčový, měl jsem hodně dlouho co dělat. Pokud nejste voják z povolání nebo nehrajete airsoft, oranžová je jasná volba.

Nůž přijde i s praktickým plastovým pouzdrem. Trampové většinou preferují kožené, i když nevím proč. Za mne je plastové super, protože uchrání velice dobře ostří nože, aby se případně o kůži neotupilo. Navíc na spodní části je praktická dírka, aby případná vlhkost či voda mohli unikat.

Pouzdro je vybaveno také očkem pro připevnění na opasek nebo za knoflík, takže za mne je to dobře vybavený nůž. Nůž v pouzdře drží díky tření gumové rukojeti a pouzdra. Nůž je pak dlouhý 208 mm a délka čepele je 100 mm, což je dostačující pro krájení potravin, namazání chleba, uříznutí větve, apod. 

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Jeho váha je pak pouhých 82 g, což mne překvapilo, protože nože jsou většinou o mnoho těžší. Na tomto noži je použita ocel 440 s tvrdostí 55-59 HRC, což odpovídá nožům z úplně jiné cenové kategorie. Toto byl také jeden z důvodů, proč jsem si sám tento nůž vybral. Nabízí totiž za málo peněz kvalitní ocel a měl by držet ostří poměrně dlouho v porovnání s konkurenčními produkty od KDS, Morakniv, atp., které nabízejí většinou v této cenové kategorii jen tvrdost 49 – 52 HRC.

Poslední částí nože je rukojeť, která je v tomto případě kombinací guma a plastu. Rukojeť je protiskluzová a velice příjemně ergonomicky tvarovaná. Rozhodně nůž můžete pevně uchopit do svých rukou a držet ho. Za celou dobu používání se mi nestalo, že by se jedinkrát smekl. Na vrcholku rukojeti je pak díra pro upevnění zápěstního poutka, křesadla nebo karabinky.

Závěr

Za mne je Mikov Brigand levnou alternativou ke všem drahým či předraženým nožům, které stojí i několik tisíc korun. Sám jsem ho porovnával s kapesním multifunkčním nožem od společnosti Wrangler a Victorinox a ostří Brigandu jednoznačně zvítězilo, i když stál jen desetinu ceny (tím myslím skutečně desetinu).

Jde o univerzální praktický nůž, který můžete mít jen tak v autě, v batohu, na turistiku, na rybolov, na hon, na buschcraft nebo dokonce i jako řemeslník. Díky plastovému pouzdru se vám nůž nezničí a můžete ho využívat klidně v dílně nebo na stavbě. Já tento nůž mohu jen doporučit a pokud se někomu z kvůli předsudkům nelíbí plastové pouzdro, může si ušít či koupit kožené. Nicméně tento nůž se skutečně vyplatí.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, informace poskytnuté společností Mikov