Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Proč jsem se rozhodli pro piknikovou deku?

Dříve jsme s sebou brali obyčejnou fleecovou deku, která sice ochránila před nečistotami, ale neochránila před vlhkem (muselo být skutečně velmi sucho) a navíc je docela objemná. Jen těžko si tak můžete vzít tuto deku do batohu, jít pár kilometrů a někde si ji rozbalit. Navíc na ní zůstavá zachycená špína, a tak jsem měl plný batoh písku a jehliček.

V čem je pikniková deka lepší?

Není však pikniková deka, jako pikniková deka. Existují takové, které váží skutečně mnoho a jsou velice objemné. Já ale preferuji, když je vše odlehčené, a tak jsem narazil na piknikovou deku z Decathlonu. Její rozměry po rozložení jsou 146 x 120 cm. Jinými slovy se tam dva dospělí lehnou a mezi nima může běhat dítě.

Já jsem například použil tuto deku v kombinaci s karimatkou. Takže jsme seděli na karimatce na dece a před námi se batolilo dítě nebo jsme vařili oběd. Ve složeném stavu má pouhých 17 x 11 x 3 cm a váží jen 140 g. Navíc tato deka obsahuje vlastní kapsu, do které se celá deka dá složit.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Za mne je velká výhoda, že ji můžu dát do pračky a vyprat na 30 °C. Tato deka je pak vyrobená ze speciálního materiálu, který na rozdíl od fleecové deky, chrání nejen před chladem, ale i před vlhkem. V praxi to vypadá tak, že v boční kapse u batohu mám tuto malou kapsičku, jdeme na výlet a když narazíme na hezké místo v Českém ráji, tak si tam roztáhneme deku, posadíme se, odpočineme, najíme se, přebalíme dítě, cokoliv.

Za mne se tak jedná o velice praktickou záležitost, která je velice malá a velice skladná. Její využití je však nezměrné. Často ji používáme i po dešti, když je všude vše mokré a není si kam sednout. Jednoduše rozbalím deku, dám ji na lavičku a sedneme si na ni. Umím si představit, že při menším dešti by dokázala posloužit i jako pončo. Za nás ji tak můžeme doporučit a při dané cenovce nemůže snad nikdo nic namítat.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, Decathlon