Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Za dlouhá léta trampování jsem dospěl k přesvědčení nosit s sebou pouze nutné věci a dobře přemýšlet, kolik váží. Není problém si sehnat ultra malý spacák, který ale váží třeba i tři kilogramy. Pokud ale na zádech táhnete 20 kg, není to nic příjemného. Proto jsem zvolil spací pytel Arpenaz 20, který má váhu pouze 755 g.

Jde o letní spacák klasického střihu, resp. nejde o tzv. „mumii“. Ta my nevyhovuje, protože má rád trochu volnější nohy. Tento spacák je jakoby přehnutá teplá deka, která je na dvou stranách opatřena zipem. Můžete si tak klidně spacák rozepnout a použít ho jako deku.

Spacák je primárně určený pro teploty okolo 20 °C s tím, že limitní teplota je 15 °C. To skutečně není mnoho. Při této teplotě se dá spát venku jen v kraťasech a krátkém tričku. Většinou s sebou na výlety nosím i mikinu, takže já si v rámci úspory místa vezmu na spaní mikinu a vlezu do spacáku. Takto vybaven jsem přečkal pohodlně i 5 °C.

Místo abych s seobu tahal spacák do 5°C, který má tři kilogramy, vezmu si tento a spím v mikině. Spacák Arpenaz 20 má rozměry 190 x 72 cm, takže je dostačující pro většinu populace. Jen pro přesnost, spacáky typu mumie mají na šířku jen 40 cm – 50 cm. Výhodou pro mne je, že se dá spací pytel prát i v pračce na 30 °C, což většina spacáků také neumožňuje.

Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Díky tomu, že ho můžete rozepnout po celé délce vám vznikne velká deka, která se dá použít klidně pro piknik. Materiál spacáku je velice pohodlný a příjemně prodyšný. Spacák je složený v takové kapsičce, do které po rozbalení můžete dát třeba trička či mikinu a vznikne vám praktický polštářek. Nemusíte se tak ani starat o nepohodlné nafukovací polštáře.

Ve složeném stavu zabírá spacák dle našich měření 37 x 21 x 7 cm. To je relativně málo. My jsme si ale zakoupili i turistické stahovací pásky, které vyjdou pár desítek korun, a tento spacák jsme si ještě stáhli, aby v batohu nezabíral skoro žádné místo. Nyní jsme se dostali na zhruba polovinu, což je 18 x 15 x 5 cm.

Toto je asi jediné, co bychom Decathlonu chtěly vytknout. Nenabízí v základní výbavě i kompresní obal. Ten je v nabídce buď do 8 litrů, což je málo, nebo do 19 litrů, což je zbytečně moc. Jinak musíme uznat, že tento spacák je asi nejlehčí a nejlevnější na trhu. Těžko někde seženete spacák do 400 Kč s těmito vlastnostmi. Jediné, které můžete sehnat, jsou survival spacáky, což není nic jiného, než obyčejný igelitový pytel.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová