Foto: Freepik

V zásadě je jedno, kolik má batoh litrů. To je důležité podle toho, kam jdete a na jak dlouho. Budeme se ale modelově bavit o batohu, který má 35 litrů, což je taková zlatá střední cesta. Batohy můžu roztřídit podle svých zkušeností do několika kategorií:

  • z tržnice

  • drahé batohy ze značkových sportů

  • ultra-light batohy

  • odlehčené batohy

Již v úvodu jsme říkal, že mám rád lehčí batohy, ale zároveň koukám na své zdraví a pohodlí. Nechci zkrátka přijít z výletu se zablokovanou bederní páteří. Pokud máte batoh z tržnice, možná máte radost, že jste ušetřili pár korun, ale tyto batohy mají pro mne tři zásadní nevýhody. Nejsou nepromokavé, nemají pevná záda a mají velice malou nosnost.

Stalo se mi mnohokrát, že jsem měl tento batoh naložený jen 7 kg a batoh se z boku roztrhl nebo se utrhlo poutko. Tento batoh ale původně vypadal jako výhodná koupě a byl na první pohled velice bytelný. Druhý extrém k těmto levným batohům jsou drahé luxusní batohy, které běžné stojí i několik tisíc korun.

Foto: Freepik

Možná si myslíte, že když zaplatíte 6 000 Kč za batoh, že musí být naprosto senzační. Opak bývá pravdou. Tím ale neříkám, že tyto batohy jsou špatné, ale rozhodně jsou předražené. Navíc takový batoh o objemu 35 l váží třeba sám o sobě 2 – 3 kg. Pokud přidáte pití a jídlo máte již batoh o váze 6 kg a to tam nemáte vše.

Jejich výhodou naopak je, že mají zpevněná záda, bederní pás a hrudní pás. Pokud totiž batoh sedí dokonale na vašich zádech a nikde se nic nehýbe a nakýve, nerozhazuje vám to záda. Opakem jsou pak ultra-light batohy, které jsou zhruba ve stejné cenové kategorii. I když jsem vyznavačem lehkých věcí, nejdu přes své pohodlí a zdraví.

Aby takový batoh vážil jen 500 g, tak většinou postrádá vystužená záda, kapsy, přesky a je to v podstatě jen obyčejný „igelitový pytel“, který si dáte na záda a zaplatíte za něj spousty peněz. V praxi vám to ale může z vlastní zkušenosti ublížit, protože když nejsou zpevněná záda, může vás obsah batohu (např. víčko od lahve) tlačit do zad celou cestu. Ve výsledku je to pak horší než mít těžký batoh.

Za mne osobně je nejlepší tzv. odlehčený batoh. Já mám například 35 l batoh, který váží jen 900 g od jedné nejmenované společnosti a stál mne zhruba 1 000 Kč. Cenově je tak přijatelný, ale má bederní pás. Nemyslím tím jen nějaký provaz kolem břicha, ale pohodlný a vystlaný s kapsičkami.

Zároveň má i hrudní pás a udávaná nosnost je až 40 kg.

V zádech má pak dvě odlehčené hliníkové tyče, které za každých okolností drží celou konstrukci přesně na vašich zádech. Batoh není pak jen obyčejný pytel, ale je pevný natolik, že se i těžko prořízne. Zároveň je ale nepromokavý, takže je i můj mobilní telefon v suchu během velkých dešťů. Pokud si budete vybírat batoh, nekoukejte po těch nejlevnějších za 500 Kč, ale ani po těch nejdražších za 5 000 Kč. Já například dokáži zabalit batoh na 3 dny tak, že se i s jídlem a pitím vejdu do 10 kg. O tom, jak to udělat si ale povíme příště.

Pokud máte nějaké vlastní zkušenosti s batohy, neváhejte a napište nám to do komentářů.

Zdroj: uživatelská zkušenost Lukáš Erlebach