Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Rozdíl mezi French fries, steakovými hranolkami a obyčejnými hranolkami

French fries

French fries, často nazývané také jako “frites” nebo “pommes frites,” jsou známé svou tenkou a křupavou strukturou. Pocházejí z francouzské kuchyně, odkud se následně rozšířily do celého světa. K přípravě se používají brambory, které se oloupou, nařežou na tenké proužky a smaží v horkém oleji. Výsledkem jsou lehce zlatavé a křupavé hranolky. French fries jsou oblíbené jako příloha k hamburgery, sendvičům a dalším pokrmům. Často se podávají s různými omáčkami, jako je kečup, majonéza nebo BBQ omáčka.

Steakové hranolky

Steakové hranolky jsou variantou hranolek, které se vyznačují tlustější a robustnější strukturou. Jsou často vyrobeny z kvalitnějších brambor a mají větší šířku a tloušťku než French fries. Díky své pevnější konzistenci jsou steakové hranolky často používány jako základ pro různé pokrmy, jako jsou “loaded fries” (hranolky s různými náplněmi) nebo “poutine” (kanadské jídlo, kde jsou hranolky přelity horkou omáčkou a sýrem). Steakové hranolky se často podávají jako samostatný pokrm nebo jako sestupující součást nějakého jídla.

Obyčejné hranolky

Obyčejné hranolky jsou základní varianta hranolek. Mají typicky středně silnou tloušťku a jsou často označovány jako “hranolky středního střihu.” Jsou oblíbené pro svou univerzálnost a široké použití. Obyčejné hranolky se často podávají k různým jídlům, od hamburgerů po hot-dogy a ryby. Jejich univerzální charakter a neutrální chuť je činí ideální volbou pro různé kombinace a doplňky.

Závěr

I když mohou French fries, steakové hranolky a obyčejné hranolky vypadat podobně, mají mezi sebou zásadní rozdíly. French fries jsou tenké a křupavé, steakové hranolky jsou tlustší a pevnější, zatímco obyčejné hranolky jsou střední tloušťky a jsou univerzální volbou pro různé pokrmy. Každý typ hranolek má své místo a uplatnění v kulinářském světě, ať už jako samostatný pokrm nebo jako součást komplexnějšího jídla.

Zdroj: Missvickie.com (odkaz)

Křupavé hranolky bez smažení

Počet porcí

2

porce
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

171

kcal

Suroviny

  • 3 větší brambory

  • 2 PL oleje

  • 1 ČL mleté papriky

  • 1 ČL sušeného česneku

  • 1 ČL mletého zázvoru

  • sůl

Postup

  • Brambory pořádně omyjeme a nakrájíme na kvádříky o rozměrech 1 x 1 cm.

  • Tyto nakrájené hranolky si dáme do mísy s vodou a pořádně je propereme. Musíme z nich zkrátka vymít veškeré škrob, který je na povrchu. Hranolky tam můžete nechat i nějakou dobu a pak vyměnit vodu.

  • Do malé misky si dáme olej, mletou papriku, sušený česnek, sušený zázvor. 

  • Hranolky dáme na papírovou utěrku a pořádně usušíme. 

  • Pak je předáme zpět do mísy a promícháme s naší marinádou. Do té přijde všechno koření až na sůl, která se dává až nakonec.

  • Dáme je na plech na silikonový pečící papír nebo na normální. Musíme to dát v jedné rovině a nesmí se překrývat. Dáme je do předehřáté trouby na 230 stupňů na 10-15 minut.