Foto: Freepik

Dnešní doba je poněkud uspěchaná a hektická. Když jste v práci, tak máte na svůj oběd jen slabých 30 minut. Většinou ani nemáte možnost ohřevu vlastního jídla. Proto to vyřešíte jednoduše – fast foodem nebo ultrazpracovanými potravinami, které bohužel tvoří velice významnou část našeho jídelníčku.

Nemusí jít na první pohled o zcela nezdravé potraviny, protože do kategorie ultrazpracovaných potravin zahrnujeme i snídaňové cereálie, mraženou pizzu, hotová jídla, sladkosti či proteinové tyčinky pro sportovce. Všechny tyto potraviny jsou pak automaticky spojovány s negativními dopadny na naše zdraví, podobně jako například kouření.

Podle organizace British Heart Foundation (zdroj), významně zvyšují všechny potraviny z kategorie ultrazpracovaných riziko vysokého krevního tlaku, srdečního infarktu či mrtvice. Toto platí i pro „zdravé“ varianty ultrazpracovaných potravin, jako jsou proteinové tyčinky, cereálie, nízkotučný jogurt či balený chléb.

Díky novým poznatkům se odborníci snaží přimět zákonodárné orgány k vytvoření příslušných regulací podobné těm, které již dobře známe u tabákových výrobků. Zároveň je prý nezbytné omezit i reklamy na ultrazpracované potraviny, které toto jídlo většinou líčí jako zdraví prospěšné. Ve Velké Británii se pak jídelníček průměrného člověka skládá alespoň z poloviny z ultra zpracovaných potravin, což je více než v jiných zemích.

Co to jsou ultra zpracované potraviny?

I když se tento termín občas objeví v médiích, málokdo vlastně ví, co to přesně znamená. Definice již vyplývá z názvu samotného, protože se jedná o potraviny, které prošly mnoha průmyslovými kroky zpracování a obsahují vysoké procento nejrůznějších konzervačních látek, zvýrazňovačů chuti, barviv či sladidel.

Foto: Freepik

Jak se vyhnout ultra zpracovaným potravinám?

Nadměrná konzumace ultra zpracovaných potravin je jedním z hlavních faktorů moderní zdravotní krize. Tyto potraviny jsou často bohaté na nezdravé tuky, cukry, sodík a škodlivé chemické látky, které mohou zvyšovat riziko obezity, cukrovky, srdečních chorob a dalších chronických onemocnění. Jak se však můžeme vyhnout ultra zpracovaným potravinám a zvolit zdravější alternativy? Zde je několik tipů:

  1. Čtěte si složení potravin. Před nákupem potravin si vždy přečtěte etikety a zkuste se vyhnout potravinám s dlouhým seznamem přísad, které nejsou snadno rozpoznatelné.

  2. Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem cukru. Ultra zpracované potraviny často obsahují skrytý cukr. Hledejte alternativy s nižším obsahem cukru nebo bez přidaného cukru.

  3. Omezte příjem potravin s vysokým obsahem sodíku. Sodík může způsobit zvýšený tlak krve a zvyšovat riziko srdečních chorob. Zkontrolujte etikety na obsah sodíku a vyhýbejte se potravinám s příliš vysokým množstvím soli.

  4. Upřednostňujte celé potraviny. Místo potravin zpracovaných a balených, jako jsou chipsy nebo instantní polévky, se snažte jíst více celých potravin, jako jsou ovoce, zelenina, celozrnné obilniny, luštěniny a nezpracované bílkoviny.

  5. Vařte doma. Příprava jídel doma vám umožní mít kontrolu nad tím, co jíte. Můžete používat čerstvé suroviny a omezit přídavky nezdravých látek.

  6. Zjistěte si více o výrobku. Pokud nejste si jisti, zda je potravina ultra zpracovaná nebo ne, zkuste se o ní dozvědět více. Můžete si prohlédnout webové stránky výrobce nebo použít mobilní aplikace, které poskytují informace o potravinách.

  7. Nakupujte zdravě. Mějte na paměti, že zdravé potraviny často zahrnují ovoce, zeleninu, ořechy, semena, ryby a drůbež, celozrnné obilniny a nízkotučné mléčné výrobky.

  8. Zaměřte se na čerstvé potraviny. Pokud je to možné, nakupujte na trzích, kde můžete získat čerstvé suroviny od místních farmářů.

  9. Plánujte své jídlo. Mějte plán na své jídlo a připravte si občerstvení, abyste se vyhnuli hladu a pokušení kupovat nezdravé potraviny na cestách.

  10. Změňte své stravovací návyky postupně. Pokud jste zvyklí na silně zpracované potraviny, není třeba se jim vyhýbat úplně. Můžete postupně snižovat jejich spotřebu a nahrazovat je zdravějšími alternativami.

Vyhýbání se ultra zpracovaným potravinám a volba zdravějších alternativ může přinést významné zlepšení vašeho zdraví a celkového pohody. Mějte na paměti, že změna stravovacích návyků může být postupný proces, a není třeba se snažit změnit vše najednou. Každý krok směrem k zdravějšímu stravování je krokem správným směrem.

Zdroj: Seznamzpravy.cz (odkaz), The Times.co.uk (odkaz)