Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Chytré hodinky jsou v dnešní době běžným doplňkem, ale často jsou spíše zaměřeny na fitness a vyrobeny z levných materiálů. Huawei naopak klade důraz na design a moderní vzhled svých hodinek. Tyto hodinky nejsou pouze měřičem času, ale univerzálním a multifunkčním doplňkem. Firma se zaměřuje nejen na design, ale i na zdravotní a sportovní funkce. Výsledkem jsou hodinky, které můžete nosit jak do práce, tak při sportu, a zároveň monitorují váš zdravotní stav.

Huawei Watch GT4 přináší tyto vlastnosti a zdá se být dalším krokem v této filozofii. Těšíme se na to, co nám tato novinka přinese a jaké výhody si uživatelé budou moci užívat.

Úvod

Huawei Watch GT 4 představuje nejnovější člen rodiny chytrých hodinek od Huawei. Tento model spojuje elegantní design, pokročilé zdravotní a fitness funkce a výjimečnou výdrž baterie. Tyto hodinky vycházejí z touhy propojit moderní technologii s nadčasovým designem a nabízejí několik variant, které uspokojí různé preference a potřeby uživatelů. Kromě toho existují i různé možnosti řemínků a lunet, což umožňuje další personalizaci.

Vzhled

Hodinky Huawei Watch GT 4 představují estetický skvost spojující kvalitní řemeslnou práci s prvky moderního designu. S jejich vysokým rozlišením displeje AMOLED máte zaručeno pozorování živých barev a ostrosti obrazu. Dostupné jsou dvě základní varianty – jedna s průměrem 46 mm a druhá s průměrem 41 mm. To znamená, že si můžete vybrat takovou velikost, která nejlépe padne na vaše zápěstí. Obě varianty jsou navíc dostupné v různých provedeních, což zahrnuje různé druhy pásků a materiálů pro tělo hodinek.

Větší model hodinek má rozměry 46 x 46 x 10,9 mm, zatímco menší model měří 41,3 x 41,3 x 9,8 mm. Je důležité poznamenat, že menší tloušťka těla hodinek, ve srovnání s předchozím modelem, přináší významný benefit. Tato menší tloušťka totiž hodinky činí méně masivními a lépe padnou na zápěstí. Hmotnost samotných hodinek se pohybuje kolem 48 g u většího modelu a 37 g u menšího modelu, což znamená, že jsou takřka zanedbatelně lehké.

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Displej obou variant má stejné rozlišení jako předchozí model, a to 466 x 466 px. S ohledem na to, že hodinky nejsou primárně určeny pro sledování filmů, je toto rozlišení více než dostačující pro běžné účely. Jemnost displeje činí 326 PPI u většího modelu a 352 PPI u menšího modelu. Vzhled lunety se může mírně lišit podle provedení, ale v testovaném modelu je luneta vyrobena z chirurgické oceli s matnou úpravou.

Na pravém horním rohu hodinek se nachází kolečko pro ovládání a navigaci v menu, zatímco v pravém dolním rohu je umístěno miniaturní multifunkční tlačítko. Kulatý tvar lunety je zdoben mírnými hranami na vnější straně, což přidává hodinkám nádech elegance. Luneta také mírně vystupuje nad sklíčko, což chrání displej před nechtěnými poškozeními.

V testovaném modelu jsme měli možnost vidět hnědý prošívaný kožený pásek. Kromě něj je k dispozici také zelený textilní a ocelový pásek. Pro mnoho uživatelů bude kožený pásek pravděpodobně nejelegantnější volbou, a jeho vnitřní strana je navíc světle hnědá a velmi měkká, což zajišťuje komfortní nošení.

Za zmínku stojí i certifikace IP68, což znamená, že hodinky jsou odolné proti vodě až do hloubky 5 ATM. To znamená, že se nemusíte obávat náhodného namočení hodinek, deště nebo dokonce plavání. Tyto hodinky jsou připraveny na zvládnutí různých podmínek a prostředí.

Ciferník

Kromě samotného vzhledu hodinek hraje důležitou roli i jejich ciferník. Vývojáři Huawei to dobře vědí a proto nabízejí širokou škálu ciferníků, z nichž některé jsou zdarma a jiné za poplatek. V aplikaci Huawei Zdraví najdete více než 10 000 různých ciferníků, které vám umožní personalizovat vzhled vašich hodinek. Můžete si vybrat ciferník, který vám připomene luxusní zlaté hodinky, sportovní hodinky nebo takové, které vám zobrazí veškeré důležité informace přímo na hlavním displeji.

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Funkce

Huawei Watch GT 4 přináší několik nových vylepšení, která výrazně zvyšují uživatelský komfort. Mezi ně patří zdokonalené sledování srdečního tepu s využitím pokročilého algoritmu TruSeen™ 5.5+, precizní GNSS pro přesné sledování trasy a užitečná funkce Stay Fit, která vám umožňuje monitorovat vaši kalorickou spotřebu a energetický výdej.

Co se týče mého osobního dojmu, velmi si cením zvýšené možnosti personalizace oproti předchozím verzím. Nyní mohu téměř vše nastavit podle svých preferencí. Zvlášť jsem si oblíbil jednoduchou možnost přechodu na další obrazovku pomocí jediného pohybu prstem. Můžete tak snadno přejít z ciferníku na sportovní přehled, zobrazení spotřebovaných kalorií, sledování srdečního tepu nebo obrazovku pro výběr čtyř hlavních sportovních aktivit. Nemusíte se již zdlouhavě proklikávat v menu, abyste například našli běhání – jednoduše přejdete na hlavní displej a klepnete na ikonu. To je výrazné zlepšení pro všechny uživatele.

Monitorování zdravotních funkcí

Tyto hodinky poskytují komplexní sledování zdravotního stavu, což je vlastnost sdílená s mnoha podobnými výrobky. Co však dělá tyto hodinky výjimečnými, je jejich schopnost nepřetržitě monitorovat různé zdravotní parametry, jako je teplota kůže, srdeční tep, hladina kyslíku v krvi, analýza spánku, hodnocení úrovně stresu a sledování dýchání během spánku. 

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Sportovní funkce

I přesto, že Huawei Watch GT4 působí elegantním dojmem, který by je zařadil do kategorie business, disponují také mnoha sportovními funkcemi. Je zřejmé, že jsem vášnivý chodec, a proto mě potěšilo zjištění, že tyto hodinky nejen měří tepovou frekvenci, rychlost, čas a spálené kalorie při chůzi, ale můžete si také pustit metronom, abyste si udrželi rytmus při chůzi.

Nicméně to byla jen malá odbočka. Obecně platí, že tyto hodinky nabízejí široký výběr sportovních funkcí, zahrnující klasické aktivity jako chůze a běh, ale také cyklistiku, horolezectví a plavání. Všechny tyto údaje se poté synchronizují s vaším mobilním telefonem, konkrétně do aplikace Huawei Zdraví. V dalších kapitolách se podrobněji zaměříme na tuto aplikaci.

Možnost volání přes hodinky

Díky funkci Enhanced Bluetooth Calling je možné provádět hovory pomocí hodinek až do vzdálenosti 100 metrů od propojeného Huawei smartphonu. Tato vlastnost se dá označit jako velmi návyková. Hodinky jsou vybaveny malým reproduktorem a mikrofonem, což vám umožní rychle si zvyknout na to, že můžete mít svůj mobilní telefon v batohu a nemusíte ho tahat ven. V aplikaci Huawei Zdraví si snadno vyberete až 10 nejčastěji kontaktovaných osob, které se vám následně zobrazí na displeji hodinek.

V praxi je zvuk z těchto hovorů kvalitní a podobá se tomu, jako když voláte přes reproduktor. Osobně jsem tuto funkci používal místo hands-free za jízdy autem nebo na kole, nebo dokonce během nordic walking, kdy jsem měl v ruce turistické hole a nemohl jsem držet mobilní telefon. Jak jsem již zmínil, tato funkce je překvapivě návyková.

Sledování kalorií a mnoho dalšího

Jednou z inovativních funkcí, které Huawei Watch GT4 nabízí, je schopnost sledovat množství spálených kalorií. Tuto funkci můžete využívat prostřednictvím mobilní aplikace, kde si zaznamenáváte příjem kalorií během dne. Hodinky vás budou upozorňovat, pokud například zapomenete zapsat svou snídani nebo oběd. Co je však skvělé, je to, že tyto hodinky nejen sledují kalorie, které jste konzumovali, ale také ty, které jste spálili, včetně těch, které byly spáleny během bazálního metabolismu. To znamená, že i když jste v klidu a sedíte, váš organismus stále pracuje a spaluje kalorie.

Huawei Zdraví

Pro plné využití funkcí vašich hodinek, je nutné nainstalovat aplikaci Huawei Zdraví do vašeho mobilního telefonu. Tato aplikace slouží k jednoduché správě všech dat, která jsou z hodinek získávána. Můžete v ní například vybírat ciferník, upravovat notifikace, které se na vašem telefonu zobrazují, a stále mít vše pohromadě.

Huawei Zdraví je centrálním místem pro sledování vašeho zdravotního stavu a kondice. Poskytuje široké možnosti a funkce, včetně monitorování srdečního tepu, spánku, menstruačního cyklu a mnoho dalších aspektů vašeho zdraví.

Instalace na iOS a Android

Aplikaci Huawei Zdraví je možné nainstalovat na zařízeních s iOS i Androidem, což znamená, že je dostupná pro všechny uživatele. Stačí stáhnout aplikaci AppGallery, která slouží jako obchod s aplikacemi od společnosti Huawei, podobně jako Google Play Store, a následně si nainstalovat Huawei Zdraví. Po instalaci můžete v sekci “Já” zadat své osobní údaje, jako je váha, výška a další informace. Tím umožníte hodinkám například sledovat váš kalorický příjem a výdej.

Výkon a výdrž

Další částí, kterou jsme zkoumali a byli příjemně překvapeni, byl výkon a výdrž hodinek. S ohledem na velikost displeje a jeho jas jsme očekávali, že baterie vydrží pouze 3 dny, což je běžný standard. Avšak u modelu s ciferníkem o průměru 46 mm, který jsme testovali, jsme dosáhli výdrže až 14 dnů, což odpovídá deklarovaným údajům výrobce. Pokud bychom vypnuli synchronizaci s mobilním telefonem, je pravděpodobné, že by výdrž byla ještě delší.

Závěrečné Hodnocení

Hodinky Huawei Watch GT4 jsou skutečně vynikajícím příkladem v oblasti chytrých hodinek a nás velmi mile překvapily. Kombinují nadčasový design s pokročilými funkcemi, fitness sledováním, trvalým monitorováním zdraví a dlouhou výdrží baterie. Můžete si je klidně vzít na sebe v jakékoliv situaci, ať už jde o formální události, volný čas, nebo návštěvu posilovny. Vždy působí jako elegantní doplněk.

Zvláště mě nadchlo, kolik různých zdravotních aspektů dokáží tyto hodinky sledovat, a všechny údaje jsou přehledně dostupné v aplikaci Huawei Zdraví. Z naší strany mohu tyto hodinky s čistým svědomím vřele doporučit. Pokusím se najít nějaká negativa, ale po důkladném zvážení jsem nenašel žádný nedostatek, alespoň nic zásadního. Jedinou maličkostí, kterou bych mohl zmínit, je možnost přiložení ochranné fólie na displej jako součást balení.

Zdroj: ittb.cz (odkaz)