Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Dřevěná lžíce, zdánlivě prostá a jednoduchá, je symbolem toho, jak může tradiční řemeslo spojovat formu a funkci. Tvořit lžíci z dřeva znamená spojit se s historií a tradicemi, které sahají až do pravěkých dob, kdy naši předkové využívali řezané nádobí v každodenním životě.

Dnes, v době moderního průmyslu a technologie, je řezbářství novodobým koníčkem, který spojuje starou řemeslnou tradici s kreativitou a osobním výrazem. Tvorba lžíce z dřeva není pouze akt vytváření užitečného nástroje, ale také způsob, jakým se můžeme vrátit k jednoduchosti a spojení s přírodou.

Tímto koníčkem můžeme oslavit naši historii a zároveň objevit nový způsob vyjádření naší kreativity. Vyřezávaná lžíce nás učí trpělivosti, detailům a respektu k materiálu. Je to způsob, jakým můžeme zachovat a předávat tradiční dovednosti budoucím generacím a zároveň najít klid a radost v procesu tvorby.

V dnešní době, kdy jsme obklopeni masově vyráběnými výrobky, je řezbářství způsobem, jak se vrátit k ruční výrobě a individualitě. Takže ať už jste začátečníkem nebo zkušeným řezbářem, vytvoření lžíce z dřeva vám může otevřít dveře do světa tradičního řemesla a současně vám přinést radost a spokojenost z vlastnoručně vytvořeného díla.

Možná si myslíte, že řezbářství patří na vesnici do baráku s dílnou, ale opak je pravdou. Klidně si můžete na jídelní stůl roztáhnout noviny a začít vyřezávat. Nemusíte na to mít žádnou školu, prostě si vezmete dlátka, kousek dřeva a můžete začít. Pro mne osobně je řezbářství velkou srdeční záležitostí, protože i můj praděda byl řezbář a já si pamatuji, jak jsem u něj seděl na klíně, když vyřezával novou postavičku do Betláma.

U nás v Krkonoších se pak vyřezávalo prakticky v každé chalupě, protože přes zimu byla dlouhá chvíle, a tak stačil jen jeden malý nožík, nějaký špalek od kamen a už se vyřezávala další postavička do Betléma. Proto jsem velice rád, že dnes mohu testovat řezbářskou sadu od společnosti Narex.

Tato sada se skládá ze třech základních dlátek a je to sada vhodná i pro začátečníky. Velice pozitivně musím hodnotit již na první pohled, že vám Narex přibalil i jednu lipovou předvyřezanou lžíci, abyste si ji dotvořili podle sebe. Není to nic těžkého a v budoucnu sem umístím i video návod, jak na to.

V tomto článku však provádím pouze recenzi. S takto předvyřezanou lžící získáte sebevědomí a osaháte si materiál a práci s ním. V sadě nalezneme oboustranný řezbářský nůž oblý, obyčejný řezbářský nůž a řezbářské dláto. Jejich konkrétní fotografie naleznete v galerii.

Narex je tradiční společnost, která si drží svůj standard kvality a i dlátka tomu odpovídají. Jistě se dají nalézt i další dlátka typu „U“ nebo typu „V“ nicméně tato vám minimálně do začátku budou stačit. Rukojeť dlátek je velice příjemná a její průměr je přiměřený. Zároveň je rukojeť ergnomická a vyrobená z tvrdého a kvalitního bukového dříví. Již na první pohled je vidět, že dlátka jsou vyrobena z kvalitní oceli.

Dlátko pak v rukojeti sedí velice pevně. V minulosti jsem se setkal mnohokrát s tím, že mi i u dlátka z tržnice odpadla rukojeť nebo nějak praskla. U tohoto dlátka se nebojím. Pokud se vám řezbařství zalíbí, doporučuji si zakoupit někde v hobby marketu nebo na pile lipové nebo březové prkénko.

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Toto dříví je totiž nejměkčí a nepotřebujete ani kladívko, protože ho můžete vyřezávat jen tak rukou. Smrkové dříví je také měkké, ale je zde hodně suků, což práci značně komplikuje. Abych se ale vrátil k dlátkům. Tato dlátka rozhodně doporučuji a dokonce na základě svých mnohaletých zkušeností mohu potvrdit, že patří mezi nejlepší, která můžete na trhu vůbec sehnat. Jejich cenovka pak odpovídá kvalitě.

Čepel je zkrátka kovaná z kvalitní oceli a je speciálně tepleně zušlechtěná pro dosažení větší tvrdosti. Navíc vím, že tato dlátka mají obrovskou životnost, takže to člověk musí brát jako budoucí investici. Zajímavé také je, že cena za jednu dřevěnou lžíci či dřevěný talíř se pohybuje ve stejné hladině jako cena za tuto sadu. Za mne tak mohu tuto sadu určitě doporučit.

 

Děkujeme společnosti Narex za zápůjčku této řezbářské sady na vytvoření lžíce.

 

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky