Foto: poskytnuto MMN, a.s. se souhlasem

Požadavky jsou pak celkem odlišné, protože některá maminka chce mít při porodu svou vůni a některá chce zase rodit „do vody“. Tak či onak tráví maminky dost času výběrem té správné porodnice. V úvahu se také musí vzít dojezdová vzdálenost, protože někdy jde o minuty a nikdo nechce rodit v autě.

V souvislosti s tím jsem natrefil na jednu porodnici, která mi doslova „vyrazila dech“. Vždy jsem totiž uvažoval o porodnici jako o nemocnici a všichni víme, jaké to v nemocnici je. Většinou je tam vzhled a prostředí alespoň 30 let staré. V Masarykově městské nemocnici v Jilemnici se ale pustili před delší dobou do nákladné rekonstrukce s cílem vytvořit pro rodičky a budoucí maminky domácí prostředí.

Navštívil jsem tak osobně toto oddělení a upřímně řečeno to není jako doma, ale spíše jako v luxusním hotelu. Z oficiální tiskové zprávy se pak můžeme dočíst, že otevření proběhlo již koncem července. Před rekonstrukcí byly pokoje již 20 let straré, a tak vedení nemocnice uznalo za vhodné sehnat dostatek prostředků a celé oddělení zrekonstruovat.

Foto: poskytnuto MMN, a.s. a Žádný Špeky

Podle původních plánů nemělo jít o příliš rozsáhlou přestavbu, ale následně došlo k odkrytí elektroinstalace a musel být celý projekt přepracován. Ve výsledku se tak celé oddělení dočkalo rekonstrukce za 10 000 000 Kč. V tuto chvíli je v porodnici k dispozici 8 dvoulůžkových standardních pokojů a 3 nadstandardní pokoje z toho jedno dvoupokojové apartmá.

Ve všech pokojích pak neleznete TV, mikrovlnnou troubu, lednici a váhu. U většiny porodnic je toto vybavení také k dispozici, ale většinou ve společných prostorách na chodbě. Zde se snažili o dosažení maximálního soukromí. Co já osobně oceňuji je, že veškeré toto vybavení je v místosi před pokojem.

V praxi tak maminka může zavřít dveře a ohřát si jídlo, aniž by budila dítě nebo spolubydlící. Zároveň na pokoji jsou i dva přebalovací pulty, takže nemusíte čekat, až si spolubydlící přebalí dítě. Jako naprostou špičku pak beru nový raut. Ten je pro maminky k dispozici nepřetržitě ve dne i v noci.

Vedení nemocnice totiž vycházelo z toho, že miminka i maminky mají nepravidelný stravovací režim a jen těžko se potřeby maminek setkají s běžným stravovacím režimem v nemocnici. Na rautu jsou pak nápoje všeho druhu, ovoce, cereálie, pečivo, mazací sýry, šunky, sýry, jogurty, kefíry, atd.

Pro odborný názor jsem se zeptal na pár otázek zástupce primáře, pana doktora MUDr. R. Mullera. Z jeho odpovědí vám v budoucnu přinesu celou řadu dalších článků ohledně porodnictví a gynekologie. On sám ale přiznal, že se mu nový prostor velice líbí a je útulný. Zeptal jsem se ho, zda došlo i k výměně nějakých přístrojů a zdravotnických zařízení, ale potvrdil mi, že veškerá zařízení jsou nová a na špičkové úrovni a že přímo v souvislosti s rekonstrukcí nebylo zapotřebí zařízení dokupovat či měnit.

V galerii pak naleznete příslušné fotografie, abyste si sami mohli udělat obrázek. Já však za sebe mohu jen vedení nemocnice poděkovat za jejich snahu zlepšit a zpříjemnit pobyt maminkám. Kéž by se tato nemocnice mohla stát vzorem jiných nemocnic, které jsem navštívil a kde bylo vybavení mírně řečeno „otřesné“.

Zdroj: tisková zpráva MMN, a. s., osobní rozhovor Žádný Špeky