Foto: Freepik

Karta se ale obrací a představitelé některých evropských zemí chtějí tyto cigarety zcela zakázat nebo výrazně omezit. Právě tyto cigarety mají negativní dopad na zdraví a vývoj mladistvých, ale také na životní prostředí. Současný britský premiér se dokonce zavázal a oznámil, že boj s kouřením a vapováním je jeden z jeho hlavních politických cílů. Určitá alternativa je prý i zakázání jednorázových e-cigaret.

O něco ostřeji chtějí zakročit ve Francii, kde prodej těchto e-cigaret zřejmě zcela zakážou. Stejně bude s největší pravděpodobností postupovat i Německo, Belgie a Irsko. To se samozřejmě nelíbí tabákovým gigantům, kteří se částečně již dokázali přeorientovat na e-cigarety. Podle francouzských lékařů i ekologů jsou tyto cigarety „environmentální mor“. Každá taková cigareta totiž obsahuje plasty, těžké kovy, lithium, nikotinovou sůl a baterii.

V praxi to funguje tak, že na jednu e-cigaretu zvládnete 300 až 700 potahů a následně ji musíte vyhodit a koupit si novou. Je to zkrátka elektronický a těžce recyklovatelný odpad. Podle CDC Foundation se jenom ve Spojených státech amerických prodá měsíčně 11,9 milionů jednorázových e-cigaret.

Foto: Freepik

Je tak trochu ironické, že právě mladá generace je největším konzumentem e-cigaret, ale zároveň největším propagátorem ekologického smýšlení. Odpovědí možná jsou i marketingové kampaně tabákových gigantů. Podle tabákových společností se má jednat o „zdravější“ či méně škodlivou variantu ke klasickým cigaretám.

To ale rozhodně neznamená, že se jedná o zdraví způsob kouření. I zde jsou prokázány vedlejší účinky v podobě otoku plic. Nicméně vzhledem k tomu, že jsou e-cigarety poměrně novou záležitostí, neznáme ještě všechny vedlejší účinky. Tak či onak je nejzdravější variantou přestat úplně kouřit.

Zdroj: SeznamZprávy.cz (odkaz)