Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Hned na počátku bychom si měli říci něco ohledně kávy. Řekl bych, že káva má dvě historie – tu ve světě a tu u nás. Ve světě se totiž tradičně servírovalo především espresso, což je káva připravená za určitých podmínek, o kterých si řekneme něco níže v tomto článku. V České republice se na druhé straně nejvíce rozvíjel tzv. turek. To je snad nejvíce nezdraví způsob přípravy kávy.

Kávové zrno je vlastně dřevnatý ořech světle zelené barvy, který při pražení uvolní své silice a esence a také ztmavne. Je ale zapotřebi, aby voda protekla přes namleté zrno o určité teplotě a pod určitým tlakem. Pokud namletá káva leží ve vařící vodě delší dobu, uvolní si i silice, které nejsou pro naše zdraví prospěšné.

Jak připravit espresso?

Pokud si chceme představit a zhodnotit, jak kvalitní je kávovar, měli bychom si nejdříve připomenout, ja se připravuje správné espresso. Je to naprostý základ, který by měl znát každý, kdo chce tento lahodný a povzbuzující nápoj konzumovat. Musíme si také ujasnit, že espresso nikdy nemůžete připravit z instantní kávy, která je u nás také velice populární.

Základní parametry, které musí nápoj splňovat, aby se vůbec mohl nazývat espressem jsou:

  • porce kávy 7g

  • teplota vody v kávovaru 88 °C

  • tlak vody minimálně 9 bar – čím jemnější káva, tím větší tlak je zapotřebí

  • doba luhování je max. 25 sekund

  • objem nápoje 25 ml

Díky splnění výše uvedených podmínek dostanete nápoj o správné vizkozitě, s krémovou pěnou a chutí plnou voňavých silic. Jedině při zachování těchto podmínek může mít káva pro váš organizmus řadu příznivých vlivů jako prevenze při různých zdravotních obtížích. V případě turka se vyluhují silice, tkeré způsobí těžkou ztravitelnost kávy a možné další zdravotní komplikace.

VZHLED KÁVOVARU CATLER ES 720 PORTO W

Tento kávovar je prakticky nejnovější model značky Catler, který je určený pro domácnosti. Dříve byla dobrá káva výsadou výhradně kaváren, kde mají kávovar za desítky tisíc korun. Jak jde technologie dopředu, není již takto drahý přístroj zapotřebí, a tak si i doma můžete dát kávu, jako z kvalitní kavárny.

Kávovar se nabízí v několika různých barvách, jako je bílá, černá, šedá a černo bronzová. Na testování mám k dispozici bílou variantu. V krabici přišel kávovar spolu se zásobníkem na kapsle a náhradní páky, ale o tom si řekneme níže. Teď si popíšeme čistě kávovar.

Při rozbalení mne překvapily poměrně malé rozměry, které jsou 12 x 28 x 30 cm. To se s rozměry profesionálních kávovarů samozřejmě nedá srovnat. I proto jsem byl trochu skeptický, co se týče kvality kávy, protože jsem si říkal, jak může takto malé zařízení vykouzlit tak kvalitní kávu.

V zadní části je pak průhledná nádoba na vodu o objemu 0,8 l. Z vrchní strany jsou pak pouze tři tlačítka, kde si zvolíte velikost vaší kávy znázorněné ikonkami. Ze předu máte stříbrnou páku, kterou lehce povolíte směrem nahoru a uvolníte zásobník na kávu. Jde o takový šuplíček, který se vysune a do kterého umístíte kapsly nebo kávu. Pod šuplíček je jen prostor pro šálek a malá sběrná nádobka s černou mřížkou navrchu.

Nyní si popíšeme zásobník. Zásobník má stejnou barvu, jako kávovar a v horní polovině se ukrývá přihrádka pro cca 18 kapslí. Záleží ale samozřejmě na velikosti. Pod touto přihrádkou je prostor pro tři výměnné „šuplíčky“ či páky do kávovaru. Tento kávovar totiž podporuje všechny tři standardní typy kapslí a k tomu ještě standardní mletou kávu.

Kávovník

Foto: Freepik

MLETÁ KÁVA NEBO KAPSLE?

Tento kávovar mne očaroval i tím, že je jediným modelem, který znám a který podporuje všechny tři velikosti kapslí a navíc i dokáže připravit espresso z vaší mleté kávy. Mnoho lidí se ptá na otázku, jaký je vlastně rozdíl mezi mletou čerstvou kávou a kapslemi? V této kapitole si představíme jen stručně základní rozdíly a charakteristiky, protože o různých druzích kapslí a mleté kávy se budeme bavit v samostatném článku.

Kapsle

Pro hodně lidí se jedná o levnou a rychlou alternativu ke kvalitní kávě. Lidé žijí ve spěchu a ne každý má čas si umlýt čerstvou kávu a po každé porci kávy zase celou páku poctivě umývat. Proto se kapsle rychle uchytily právě v kancelářích a domácnostec. Příprava espressa pomocí kapsle je rychlejší a pořizovací cena těchto kávovarů je zpravidla nižší.

Navíc jsou tyto kávovary většinou bez údržby a menších rozměrů. Jistou nevýhodou může být netransparentní původ, vyšší cena kapslí a potencionálně i čerstvost kávy. Důležité ale je uvést, že kapsle se prodávají ve třech velikostech, podle toho, jakou kávu chcete a jaké množství kávy chcete.

Pokud si někdo zakoupí nejlevnější a nejmenší kapsle určené na espresso, očekává se, že budete mít pouze cca 25 -50 ml vody. Jestliže si to necháte zalít 300 ml vody jako na lungo, budete mít logicky málo aromatickou kávu bez nějakého výrazu. Při výběru kapslí si tak dejte pozor na to, jakou kávu chcete, jaké intenzity a jaké množství.

Čerstvá káva

Někdo dává stále přednost čerstvě namleté kávě. Někomu to ale může připadat zbytečně složité. Pokud ale máte, stejně jako já, malý mlýnek vedle kávovaru, tak tam dám jednu odměrku zrnkové kávy, přemístím do páky kávovaru, stisknu tlačítko a je to. V praxi je to proces delší než u kapslí asi o 20 sekund.

Výhody se pak přímo nabízí, protože máte jistotu čerstvé kávy s transparentním původem, cena kávy je levnější a máte také větší výběr. Na druhou stranu jsou kávovary na zrnkovou kávu o něco více náročnější na údržbu a jsou i o trochu dražší. Jistou nevýhodou může být i velikost balení.

Já si kupuji třeba 200 g balení, ale trvá mi cca měsíc než ho vypiju. Následně si koupím třeba jinou značku nebo jinou intenzitu a další měsíc piju zase to. Problém je v tom, že nemůžu pít každý den jinou kávu. Kdybych otvřel 4 balení najednou, všechny by vyčichly. U kapslí je ta výhoda, že můžete mít několik druhů a chutí a jen si vybírat.

Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Co umí Catler ES 720 Porto W?

Na úvodu článku jsme psali, že je zapotřebí mít alespoň 9 barů tlak, abyste získali espresso. Catler ES 720 Porto W vám přinese 15 barů, což je předznamenáním toho, že si můžete vyrobit espresso s krémovou pěnou i z nejjemněji namleté kávy. Velice oceňuji jeho jednoduchost a intuitivní ovládání, kde jsou prostě čtyři adaptéry a tři tlačítka.

Podle velikosti kapsle si zvolíte příslušný adaptér, zasunete do kávovaru, zaklapnete páčku a zmáčknete příslušné tlačítko. Pokud ale máte menší hrníček nebo chcete proces přípravy ukončit předčasně, stačí znovu zmáčknout tlačítko na přípravu kávy. Za mne je velkou výhodou i adaptér na mletou kávu.

Doposud jsem byl zastáncem spíše čerstvě namleté kávy. U kapslových kávovarů mi vadila skutečnost, že máte většinou jen jednu velikost kapsle do konkréntího kávovaru. Navíc prakticky žádný neumožňoval výrobu espressa z čerstvě namleté kávy. Tento kávovar je asi první, se kterým jsem se setkal, který je takto univerzální. Velikosti kapslí, které můžete použít u tohoto kávovaru pak jsou: S – Nespresso, M – Caffissimo/Tchibo, L – Dolce Gusto.

Kvalita kávy z Catler ES 720 Porto W

Oproti profesionálním kávovarům je tento velice jednoduchý a intuitivní. Jeho použití je tak jednoduché, že i člověk, který nikdy nepřišel do styku s kávovarem je schopen na poprvé uvařit za pár sekund kvalitní a dobrou kávu. Zkusil jsem ve svém mlýnku namlýt kávu na nejjemnější a i tak se mi podařilo připravit naprosto lahodnou a krémovou kávu.

Nyní hodnotím pouze to, jak kávovar připravil espresso, nikoliv chuť kávy. Ta je totiž subjektivní, protože závisí na druhu, značce, intenzitě a kvalitě kávy, kterou používáte. Je jasné, že z kvalitnější kávy bude i kvalitnější espresso. Za mne tak musím velice ocenit variabilitu kávovaru, se kterou jsem se skutečně nikde jinde nesetkal. Nechci pít jen malá espressa, i když je konzumuji nejčastěji. Občas si chci do termohrnku na cestu připravit lungo. Takže možnost měnit velikost je pro mne klíčová.

Závěr

Nechci působit zaujatě, ale u tohoto kávovaru se mi zalíbil na první pohled vzhled, výkon i variabilita. Káva z něho je naprosto lahodná s krémovou pěnou na povrchu tak, jak to má být. Na začátku recenze jsem byl trochu skeptický a nedůvěřivý po různých zkušenostech, ale tento kávovar mne přesvědčil, že existuje i varianta, kterou bych si i já osobně zakoupil. A věřte mi, že co se týče kávy jsem velice náročný zákazník. Takže výsledek této recenze je, že kávovar Catler ES 720 Porto W rozhodně doporučuji, protože těžko seženete jiný kávovar, který umožní přípravu espressa za pomocí čtyř různých adaptérů.

Děkujeme společnosti Catler za zapůjčení kávovaru Catler ES 720 Porto W

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky, informace poskytnuté společností Catler, Lidovky.cz (odkaz), kavovnik.cz (odkaz)