Foto: Freepik

Začněte plánovat co nejdříve

Pořádný plán bitvy je potřeba připravit již před samotným adventem. V minulosti se jednalo o postní období, aby si lidé mohli příchod svátků Narození Páně řádně oslavit a vychutnat. V dnešní době jsou Vánoce spíše o stresu a spěchu. Pro některé je to dokonce nejhorší období roku právě kvůli marketingovému nátlaku a depresím. V letošním roce je to o něco horší, protože Štědrý den je přímo 4. adventní neděle, takže toho času moc nezbývá. I to je důvod, proč byste měli začít s plánováním vašeho pečení cukroví již nyní.

Připravte si seznam

Jako nejdůležitějí je určitě zbavit se vlastních omezení a zákonů. Každá žena chtěla mít napečeno alespoň 10 druhů cukroví, atp. Když máte pořádně rozmyšlený počet cukroví a jednotlivé druhy, které chcete péct, musíte si logicky sepsat, co na ně budete potřebovat.

Řeč ale není jen o surovinách, ale také o formičkách, válech, plechách a dalších doplňcích. Každopádně nesmíte zapomínat ani na samotný soupis surovin, což obsahuje i mouku, oříšky, cukr, máslo a další suroviny, které máte běžně doma, ale třeba v menším množství. Nyní ho můžete nakoupit třeba v rámci slevových akcí daleko levněji.

1. adventní neděle (27. listopad – 3. prosinec 2023)

Jako první se vrhněte na perníčky, zázvorky a anýzky. Je to logické, protože tyto druhy cukroví vyžadují nejdelší dobu odležení. Tyto druhy cukroví stačí uchovat v suchu a chladnu a do Vánoc budou správně křehké. V cizině se v tuto dobu začíná připravovat i drážďanská štola a proslulý anglický vánoční pudink.

2. adventní neděle (4. prosince – 10. prosince 2023)

I když je to teprve druhá adventní neděle, tak si musíte uvědomit, že tento týden končí už 10. prosince. To znamená, že máte nejvyšší čas upéct vanilkové rohlíčky, pracny a veškeré strojkem dělané cukroví, jako jsou třeba linecké, košíčky, banánky či trubičky. Na konci tohoto týdne klidně můžete začít se slepování cukroví, aby se vám stihlo do Vánoc rozležet.

3. adventní neděle (11. prosince – 17. prosince 2023)

Toto je v podstatě jen pouhý týden před Vánoci, a proto je na čase upéct veškeré bílkové cukroví, jako jsou kokosky, makronky, pusinky, laskonky a podobné druhy. Při počítání bílků myslete i na ozdobu na perníčky, které můžete tento týden začít klidně zdobit.

4. adventní neděle (18. prosince – 24. prosince 2023)

Poslední týden. To už vrcholí přípravy na Vánoc v plném proudu. Vy si ale musíte najít čas na výrobu všech krémů a můžete na poslední chvíli začít plnit. Na řadu přijdou cukroví s máslovými krémy jako například ořechy, išlské dortíčky či košíčky. Rozhodně ale nenechávejte hotové cukroví v teple.

Uchovávejte ho v chladnu, aby se krém nezkazil. Zároveň je ten pravý čas na přípravu i nepečeného cukroví, jako jsou kuličky či vosí hnízda. Abyste toho neměli málo, tento týden si musíte udělat ještě čas na vánočku či jablečný závin. Ty ale můžete upéct i dva dny před Vánoci.

Zdroj: TopRecepty.cz (odkaz)