Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Pokud by se měla dělat anketa pro nejoblíbenější polévku, byla by gulášová rozhodně na předních místech. Dělá se v různých variantách, protože někdo tam dává jen brambory, někdo mleté maso, hovězí maso a někdo si raději přidá uzenku a vyrobí frankfurtskou. Receptů je prostě hodně.

Dnes jsem se rozhodl připravit gulášovou polévku z mletého masa. Tu mám asi nejraději, protože je bohatší na chuť i obsah bílkovin. Navíc díky tomu, že jde o mleté maso, se nepřipravuje tak dlouho. Když vaříte polévku s kousky hovězího masa, musíte ji připravovat o mnoho déle.

V tomto počasí je taková gulášová polévka více než vhodná, protože zahřeje. Pro mne je to jednoznačně nejlepší polévka a i k obědu miluju jen tak tuhle gulášovou polévku s mletým masem a k tomu rohlík. Je to nostalgie nejenom na studentská léta, ale také na babiččinu kuchyň. Každopádně stojí tento recept za vyzkoušení.

Zdroj: Žádný Špeky

Gulášová polévka

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

40

minut
Kalorie

65

kcal

Suroviny

  • 2 cibule

  • 2 rajčata

  • 4 kuličky nového koření

  • 1 PL majoránky

  • 1 PL mleté papriky

  • 250 g mletého masa

  • 4 stroužky česneku

  • 1 l vody

  • 1 větší brambora

Postup

  • Do rozpáleného hrnce dáme trochu oleje a nakrájenou cibuly spolu s novým kořením. Tu opékáme dozlatova. 

  • Nyní přidáme maso a snažíme se ho od sebe oddělit. 

  • Osolíme, opepříme a přidáme nastrouhaný česnek.

  • Společně opékáme 5 minut a následně přidáme majoránku, nakrájená rajčata a nakrájené papriky. Trochu necháme změknout. 

  • Nakonec přidáme nakrájenou bramboru na kostičky a mletou papriku. Po minutě restování zalijeme vodou či vývarem. 

  • Necháme tak 30 minut vařit, aby brambory byly do měkka. Pokud se vám to nezahustí samo, můžete přidat nastrouhaný chleba či jíšku.