Foto: Freepik

I když je všude ještě zima, tak je nejvyšší čas vybrat nějakou dovolenou na léto. Nabídka mnoha ubytovacích zařízení je alespoň z části zamluvená. Jednou z oblíbených zahraničních lokací je rozhodně Chorvatsko. Právě v Chorvatsku ale vešel v platnost nový zákon, který reguluje turismus.

V Chorvatsku doposud žádný zákon, který by legislativně upravoval turismus, doposud nebyl. Podle statistických údajů bylo v celém Chorvatsku 1, 24 milionů lůžek s tím, že zhruba polovina byla v soukromém ubytování. Podle tamních politiků to ale představuje problém, protože některá letoviska bývají v hlavní sezóně natolik přelidněna, že jejich infrastruktura je naprosto nedostačující.

Foto: Freepik

Podle webu IstraIN by měly jednotlivé úřady v tuto chvíli připravit sérii vyhlášek, které uvedou nový zákon v konkrétní sérii pravidel. Je jasné, že tímto zákonem dostávají úřady do rukou nástroj, kterým dokáží řídit množství turistů a ubytovacích kapacit v jednotlivých letoviscích.

Není tak zcela vyloučeno, že i když budou volné ubytovací kapacity ve vašem apartmánu, nebude vám umožněno si zde zarezervovat dovolenou. Je proto logické si ji raději zamluvit co nejdříve, než tamní úřady zavedou konkrétní sérii nařízení a vyhlášek, která budou cestovní ruch v Chorvatsku regulovat.

Zdroj: TN.nova.cz (odkaz)