Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Druhá verze pak vypráví i keltském názvu pro clo či mýto, a to je galoun. Od samotného počátku pak spadal Jablonec pod jilemnické panství. Původní obyvatelé se zde zabývali tak, jak bylo v kraji zvykem, především zemědělstvím. Lesnictvím a hornictvím. V době průmyslové revoluce zde vznikly i první velké podniky. Tyto podniky ale vedli většinou němečtí obyvatelé. I proto byl v těchto krajích důležitý Sokol, jakožto symbol vlastenectví a osvěty.

Smutné je, že veškeré památky a doklady této bohaté minulosti zdejšího kraje zůstávají v půdních prostorách starých roubenek. Proto přišel Vladimír Petříček s iniciativou vytvořit muzeum. To zaměřil především na zdejší četnickou stanici, která se v obci nacházela.

Pro své muzeum získal prostory v budově Městského úřadu. Zde také umístil své sbírky, které dostal a vlastnoručně shromažďoval již od svých šesti let. Muzeum má vstupné dobrovolně a je otevřeno vždy o víkendu v časech od 10:30 do 16:00 hodin. Součástí stále expozice jsou k dispozici původní četnické uniformy, vybavení četnické stanice, ale také dobové předměty a uniformy, jako například sokolská uniforma nebo uniforma z dob císaře pána.

V druhé místnosti je pak umístěna vždy nějaká tématická výstava. V současné době je zde krkonošský kroj a přípomínka založení místního divadelního spolku, který slaví velké výročí. Do budoucna se prý mohou návštěvníci těšit na výstavu zabývající se místním živnostníkům z 30. let minulého století. Vladimír také doufá, že se mu jednou v budoucnu poštěstí sehnat větší prostory, protože lidé neustále nosí další zajímavé předměty, které by rád vystavil.

Pokud tak máte cestu do Krkonoš, určitě můžu doporučit navštívit nejen Jablonec nad Jizerou, ale také toto muzeum. Vladimír je velice milý a ochotný vám o jakémkoliv předmětu v muzeu povědět vše, co ví. Doufejme, že s pomocí návštěvníků jednou své muzeum rozšíří. Současný prostor je ale bezbariérový, takže tam mohou i rodiny s kočárkem a dětmi.

Zdroj: Jablonecnjiz.cz (odkaz), informace poskytnuté v Četnickém muzeum Jablonec nad Jizerou