Foto: Freepik

Mléko je samozřejmě zdravé a bohaté třeba na vápník, vitamin D nebo draslík. Díky nim přispívá mléko k lepší stavbě kostí a budování svalů. Káva je naproti tomu velice bohatá na různé antioxidanty, které zase dodávají energii a zlepšují náladu. Proto se může dokonce jevit kombinace mléka a kávy jako naprosto ideální.

Určité problémy ale mohou nastat, a to především pokud pijete kávu na lačno. Mnoho lidí ale pije kávu právě po ránu a hlavně před snídaní. Jestliže pijete kávu na lačno, dochází k nadměrné produkci kyseliny chlorovodíkové v našem žaludku. Zvýšená kyselost pak může mít za následek podráždění a zanícení žaludeční sliznice. V konečném důsledku tak můžete mít i nadýmání, nevolnosti a zažívací potíže.

Foto: Freepik

Vzhledem k tomu, že mléko je bohatý zdroj bílkovin. Bílkoviny mají ten problém, že se tráví o mnoho déle. Jinými slovy dochází k tomu, že tvorba kyselin v žaludku probíhá delší dobu a žaludeční sliznice je delší dobu vystavená kyselejšímu prostředí. Konečným důsledkem pak může být pálení žáhy či reflux a při dlouhodobém požívání může dojít i k tvorbě žaludčeních vředů.

Jestliže jste třeba na redukční dietě, měli byste také zvážit použití mléka, protože mléko z kávy udělá relativně vydatné a kaloricky bohaté jídlo. Bohužel neexistuje žádná přímá vědecká studie, která by jednoznačně prokázala vliv mléka v kávě a podráždění dvanácterníku či slinivky břišní.

Zdroj: Healthline.com (odkaz)