Foto: Žádný Špeky, autor: Vendula Erlebachová

Dnes jsem se rozhodl napsat velice zajímavý článek. Možná jste si všimli, že turisté se dají rozdělit, alespoň podle mě, na tři skupiny. První jsou takoví rekreační turisti, kteří jdou někam jen občas. Většinou mají klasické džíny nebo tepláky a nějakou mikinu. Pak je druhá skupina.

To jsou ti, pro které je turistika vášeň a koníček. Tito turisté většinou mají speciální turistické oblečení z obchodů se sportovními potřebami. Toto oblečení je většinou z moderních materiálů a bývají vybaveni i různými speciálními doplňky. Ze své zkušenosti mohu říci, že těmto lidem jde většinou o daleké trasy.

Nakonec je tu třetí skupina, kterou bych popsal jako trampskou. Jedná se o turisty, kteří nepotřebují chodit daleké trasy, ale rádi se vyskytují v přírodě. Mají oblečené maskáče a zpravidla jednoduchou výstroj. Velice často rádi spí pod širým nebem. Právě tato skupina je historicky nejstarší a putování těchto trampů dobře popisoval například i Jaroslav Foglar. Právě jeho příběhy inspirovaly mnohé trampy.

Zeptali jste se někdy sami sebe, proč tito trampové nemají nejmodernější oblečení, ale chodí ve starých maskáčích, které jsou velice často záplatované? Právě to je téma našeho článku. Chtěl bych tento článek pojmout jako popis či dokument, ale zároveň tak trochu i jako recenzi na některé typické oblečení pro trampy. Uvidíme, co na tom všichni vidí.

Maskáče

Nejdříve si musíme uvědomit, co to jsou maskáče. Je to sice zřejmé, ale pro úplnost bych napsal pár základních informací, které možná každému nedochází. Maskáče slouží vojákům k tomu, aby dobře splynuli s přírodou a nebyli vidět. Již z principu nemohou mít na sobě něco nepohodlného, protože v tom jsou celý den.

Většinou se tak toto oblečení skládá z bavlny. Navíc vojáci silně toto oblečení zatěžují, takže je ušito z pevnější látky a silně exponovaná místa jsou vyztužena. Tím je zaručeno, že nedochází k tak rychlému opotřebení. Jedním z vyztužených míst jsou třeba kolena nebo rozkrok. To se hodí pokud se prodíráte ostružiním nebo klečíte a rozdmýcháváte oheň.

Zároveň na maskáčích nebývá vidět špína. Pokud se zamažete od bláta, není to prostě poznat. Maskáčů je několik druhů a vzorů. U nás byl původně vzor 65 neboli vzor vojáků Varšavské smlouvy. Lidově se tomu říkalo jehličky. Dnes ale vojáci mají vzor 95 les, který mám daleko raději.

Je totiž takový přirozenější. Každá země si má ale svá zabarvení podle své fauny a své přírody, aby vojáci byli dobře maskováni. Mimo to ale mají i vzory do pouští, do sněhu, atp. Každý si proto může vybrat, který chce. Já osobně se nejčastěji u trampů setkávám právě se vzorem 95 les nebo s americkým pouštním vzorem.

Ještě bych chtěl upozornit na jednu věc. Tou jsou napodobeniny. To že je něco maskáčové neznamená, že to je kvalitní. Na asijských tržnicích existuje spoustu napodobenin, které rozhodně kvalitní nejsou. Nejlepší je podle mě vybrat si něco z armádní výprodeje. To jsou kousky, které buď vojáci používali nebo jsou z armádních přebytků. Máte tak jistotu určitého standardu kvality. Existují však i další firmy a výrobci, kteří na trh dodávají různě kvalitní oblečení s maskáčovým vzorem. Zde bych ale odkázal spíše na recenze na konkrétní produkt.

Blůza AČR vz.95 les modernizovaná rip-stop

Jako první začnu blůzou. Většina trampů nenosí bundu, ale bavlněnou maskáčovou blůzu. Důvod je prostý – bunda slouží proti větru a dešti a také zahřeje. V létě ale potřebujete spíše ochranu před větvičkami, komáry a trny. V tom vám spíše pomůže bavlněná blůza s tím, že jako doplněk můžete v batohu s sebou nést i pončo proti dešti.

Pokud si potrpíte skutečně na pevný materiál, můžete zvolit jako já verzi rip-stop. Rip-stop je tkanina s vysokou pevností, která byla vyrobená speciální technikou, kdy do tenké textilie jsou vetkány s odstupem několika milimetrů tlusté nitě. Já tu mám verzi přímo šitou pro Armádu České republiky.

Jaké jsou výhody rip-stop materiálu? Ze své zkušenosti mohu prozradit, že hlavní výhodu poznáte zejména při oděrce či natržení. Nestane se vám, že se roztrhne celý rukáv. Většinou je totiž trhlina velká jen k další pevnější niti, která je kolmo k běžným vláknům. Natržení tak není žádná velká tragédie.

Nejvtipnější je, že tyto kvalitní maskáče jsou levnější než nově koupená blůza z horších materiálů. Zapínání této blůzy je na klasické knoflíky. Opět je zde praktický důvod. Knoflík si jednoduše přišijete, ale zip v lese opravíte jen těžko. Navíc jsou tyto blůzy šité tak, aby poskytovaly vojákům maximum úložného prostoru.

Vojáci potřebují mít hromadu věcí u sebe, takže to každý tramp rád využije. Na prsou jsou dvě velké kapsy a další dvě jsou ve spodní části. Vzhledem k tomu, že to je vojenská blůza, tak se zde nachází i na levém rameni a pravém prsu několik suchých zipů. Ty slouží primárně pro identifikaci vojáka.

Je zde umístěna jeho hodnost, příslušnost k útvaru, zařazení, označení státu nebo jméno. To samozřejmě trampové napodobují a rádi na tato místa dávají třeba své jméno nebo příslušnost k trampské osadě. Jiní pak zase touží po tom vyrobit si vlastně takovou kopii vojenské uniformu a seženou si všechny potřebné insignie. Já jsem si sehnal pouze nášivku vlajky ČR o šířce 27 mm, kterou jsem si dal na prsa. Jde spíše o národní hrdost či patriotismus.

Kalhoty střih BDU vz.95 AČR les

Kalhoty jsem již ve stylu rip-stop nesehnal, a proto mám variantu BDU, což je zkratka pro Battle Dress Uniform. Tyto kalhoty již nepocházejí z armádních zásob, ale jsou ve stejném střihu a vzoru, jako Armáda ČR používá. Kvalitou a provedením jsou pak srovnatelné s těmi armádními.

I když jsou kalhoty vybaveny klasickými poutky pro opasek a o šířce 6,5 cm, tak mají i speciální stahovací pásky pro úpravu velikosti pasu. Každý voják totiž potřebuje, aby mu jeho oblečení sedělo naprosto přesně. Důvod, proč jsem si vybral právě tyto kalhoty je prostý – mám rád kapsy na kalhotách, ale nemám rád, když je jich příliš mnoho.

Tyto kalhoty mají dvě klasické kapsy, dvě zadní kapsy s klopou na knoflíky a velkou stehenní kapsu s klopou na knoflíky. Nohavice se navíc dají stáhnout pomocí tkanice. To je praktické zejména při velkém větru. Kalhoty jsou navíc ze skutečně silné látky, která odolá i extrémnímu tření v tříslech. Kalhoty se skládají z 65% z polyesteru a z 35% z bavlny. To jinými slovy znamená, že jsou pohodlné na nošení a zároveň pevné a odolné. Při výběru velikosti doporučuji řídit se skutečně navrhovanými rozměry, protože zhruba odpovídají. Většinou jsou uvedné výška/obvod pasu.

Šátek HEADGEAR multifunkční AČR vz.95 les

Není to sice standardní výbava vojáků, ale já na univerzálnost tohoto šátku nedám dopustit. Každopádně tento šátek je ušitý jako bezešvý tubus. Materiál, ze kterého je ušitý je velice příjemný a navíc je rychleschnoucí a elastický. To je samozřejmě jenom výhoda, protože pokud se jste zpocení po výstupu do skal, tak můžete ocenit, že šátek bude rychle suchý.

Zejména oceňuji jeho univerzálnost, protože ho můžete vás ochrání před větrem, chladem, sněhem i prachem. A v čem spočívá jeho univerzálnost? Můžete si ho totiž dát jako čepici, čelenku, kuklu, stuhu, gumičku, piráta, potítko a nebo třeba jen jako roušku přes pusu. Díky tomu se hodí pro celoroční použití.

Čepice AČR s kšiltem a ušima vz.95 les

Tato čepice patří do standardní výbavy Armády ČR. Každý voják pak na ní má zlatý odznak s erbem našeho státu a také svoji hodnost. Já jsem zvolil čistě z nacionalistických důvodů pouze ten erb. Tento erb má zlatou bravu a má rozměry 2,4 x 2,8 cm. Za mě se tato čepice dá nosit kromě zimy po celý rok.

Obsahuje totiž kšilt, který chrání před nepříjemným sluncem. Zároveň má čtyři větrací otvory, takže se vám nebude zbytečně potit hlava. Není pak z čisté bavlny, ale z 50 % bavlny a 50 % polyesteru. Jako obrovskou výhodu pak vidím sklopné ušit. Ty jsou přidělána nenápadně na čepici, ale v případě potřeby si je můžete odepnout s klopit dolů a zapnout pod bradou. Máte tak praktickou ochranu proti prudkému větru. Již několikrát jsem měl zánět středního ucha a není to nic příjemného, proto uvítám, když si mohu dát něco takového přes uši.

Opasek NVA polní UTV ZELENÝ

Každý voják musí mít své oblečení pevně upevněné, aby se nestalo, že mu spadnou například kalhoty. Naprosto stejně to mají trampové nebo hráči airsoftu. Proto je potřeba bytelný pásek. Já jsem zvolil armádní standard v podobě NVA polního opasku UTV. Je to olivově zelený opasek, který má šířku 5,5 cm a délku cca 150 cm. Na tento opasek se pak dají upevnit lahve s vodou, nože, kapsičky nebo různé zásobníky do samopalů. Tyto zásobníky velice rád využívám jako pouzdro na sušenky, jídlo nebo jako lékárničku.

Adaptér MOLLE II – ALICE ZELENÝ nový

Poslední věcí, kterou vám dnes představím je adaptér MOLLE II. MOLLE je obecný název pro nosný systém, který se skládá z velice pevné mřížkové vazby PALS. Výhoda totho systému je modularita. Jinými slovy, když si na opasek dáte tento adaptér, můžete si tam jednoduše připnout například výše zmíněné pouzdro na zásobníky do samopalu či lékárničku. Otázkou pak je, zda chcete podobný systém využít. Za mě se rozhodně vyplatí, ale jde to i bez něj.

Děkujeme obchodu militarysklad.cz za poskytnuté zboží.

Zdroj: uživatelské hodnocení a zkušenosti Žádný Špeky a Lukáš Erlebach