Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Každý nůž je samozřejmě dobrý pro jiný účely a každý má své využití. Někdo preferuje zavírací nože, které mají v sobě zpravidla několik nástrojů, jako je pilka, otvírák na lahve, otvírák na konzervy, šroubovák, atd. Výhodou těchto zavíracích nožů bývá fakt, že jsou skladné a lehké.

Na druhou stranu jejich nevýhodou je, že mají relativně malou rukojeť, hůře se drží a nedají se použít například na výrobu třísek nebo ořezávání větších větví. Pro tyto účely je lepší klasický pevný nůž. Záleží tak jen na vás, na co budete svůj nůž využívat vy. Já osobně jsem prostě takový spíš tradiční tramp.

Vyrůstal jsem samozřejmě na „Foglarovkách“ a chodil dlouhá léta do trampského oddílu, takže si potrpím na ty klasické nože. Když se mluví o klasických nožích, tak vás musí napadnout rozhodně nějaký nůž z tradiční české výroby Mikov. Rozhodl jsem se proto otestovat dvě nejznámnější lovecké dýky, a to Venado a Scout, které se zde vyrábějí desetiletí a jsou neodmyslitelně spjaty nejen s lovci a myslivci, ale právě i s trampy.

Obě tyto dýky jsou z mého pohledu prakticky totožné a liší se jen v rozměrech, a tak jsem se rozhodl, že udělám souhrnnou recenzi pro oba produkty. Každý tramp je velice dobře zná, protože mají svůj typický design. Jejich střenka je totiž naprosto dokonalou imitací jeleního parohu.

Lovecká dýka Venado 376-NH-1/Z

Venado se vyrábí v několika provedeních a já má k dispozici asi tu nejlepší variantu, kde na hřbetu čepele dýky je vybroušena zubová pilka. Vzhledem k tomu, že se jedná o loveckou dýku, tak se primárně očekává, že bude sloužit na řezání kostí. Bez problémů jsme s tím ale řezal i dřevo a i poměrně tlusté větve to přeřízne zcela bez problémů.

Tato možnost mít na hřbetu pilku je vlastně ideální variantou pro ty, kteří s sebou nosí jak pevný nůž, tak zavírací, protože v zavíracím mají právě pilku. Z řady loveckých dýk od společnosti Mikov je tato dýka nejdelší a měří 248 mm s tím, že délka čepele je 138 mm a šířka 25 mm.

I když se to může zdát, jako velká dýka, tak mi to přijde spíše taková průměrná či normální délka. Váha nože je 110 g. Velice oceňuji, že vám k němu Mikov zašle i pevné hnědé kožené pouzdro. Čepel dýky je vyrobena z velice kvalitní nerezové oceli typu 425, která disponuje tvrdostí 52 – 55 HRc.

Ze své zkušenosti musím uvést, že tato tvrdost je naprosto optimální. Existují sice nože s daleko větší tvrdostí, ty je ale problém nabrousit. Většinou je musíte vzít do nožířství a nechat je přebrousit laserem nebo na profesionální brusce. Nůž o tvrdosti 52 -55 HRc je dostatečně tvrdá ocel, aby držela ostří dlouhou dobu, ale pokud se vám někde na cestě otupí, tak ho lehce nabrousíte i v přírodě o nějaký placatý kámen.

Vyjímku tvoří samozřejmě pilka, která se neotupí tak rychle, ale kterou si svépomocí asi nenabrousíte. Já ale nepamatuji, že by se mi kdy otupila. Nůže sedne do ruky velice pohodlně a je to skutečně krásný pocit, držet takovou dýku. Díky zvrásněné střence, která je dokonalou imitací jeleního parohu, se vám ani nepotí ruce nebo nijak neprokluzuje.

Já osobně mám rád i zakončení střenky, které je také nerezové. Já ho používám například v situaci, kdy potřebuji něco zamáčknout nebo do něčeho klepnout. Není to ale samozřejmě primární účel této části nože. Nůž je extrémně ostrý a bez problémů si poradí i s tlustými větvemi nebo naštípe třísky na zátop.

Lovecká dýka Scout 375-NH-1

Lovecká dýka Scout je takovým menším sourozencem Venada. Její délka je 210 mm a délka čepele 105 mm. Nůže je kupodivu podobně těžký, jako Venado a váží 107 g. Zásadní rozdíly jsou zde vlastně tři. Není zde pilka, tvar nože je jiný a nůž je vyroben z nerezové oceli typu 420.

I v tomto případě je k noži dodáváno pevné hnědé kožené pouzdro. Střenka je opět kvalitní a věrohodnou napadobeninou jeleního parohu. Tato dýka je stejně jako Venado jedním z typických trampských nožů. Záleží zkrátka na každém, kterou dýku preferujete. Pro někoho je Venado zkrátka moc dlouhá dýka a chce mít něco méně nápadného, a proto si pořídí Scout.

Závěr

Procházet se po lese v maskáčích a mít za pasem loveckou dýku se střenkou z imitace jeleního paroží pro mne asi navždy zůstane nostalgickou záležitostí. Jsem rád, že v dnešní nejisté době existuje nějaký držitel hodnot, jako je společnost Mikov. Nůž, který jsem měl rád před třiceti lety, mají stále ve své produkci.

Prostě nemám, co bych těmto nožům vytknul. Těžko si lze představit, že by se těmto nožům dalo něco vytknout. Možná bych uvítal nějaký třetí model, který by byl kompromisem. Něco jako Venado s pilkou, ale délkou čepele jen 100 mm nebo tak něco. To si myslím, že by mělo u mnoha uživatelů velký úspěch.

Jedná se o kvalitní nože či dýky, které jsou určitě vhodným a generecemi prověřeným doplňkem výbavy každého trampa, lovce, myslivce či rybáře. Zároveň si myslím, že je to i vhodný nápad na dárek. Tyto nože prostě mohu jen a jen doporučit. Jsem milovník nožů a i když se jedná o nostalgickou záležitost, tak jsem an ně pohlížel přísně. Můj názor na ně ale zůstává i po dlouhých letech stále stejný. V budoucnu se podíváme i na lovecké zavírací nože a outdoorové zavírací nože z produkce.

Děkujeme společnosti Mikov za spolupráci.

Zdroj: uživatelské hodnocení Žádný Špeky