Foto: Freepik

Největší hrozbou není jen alkohol

Tradičně se předpokládá, že játra trpí zejména při nadměrném konzumu alkoholu. Nicméně, nejčastějším jaterním onemocněním dnešní doby je nealkoholická tuková choroba jater (NAFLD). Toto onemocnění, spojené s přejídáním, nedostatkem pohybu a sedavým způsobem života, postihuje stále více lidí po celém světě. NAFLD, často bez příznaků v raných stádiích, může vést k vážným komplikacím, včetně cirhózy.

Tiny cartoon doctors examining liver of patient. Hepatitis treatment, cancer awareness flat vector illustration. Disease, health, care concept for banner, website design or landing web page

Foto: Freepik

Spojení mezi NAFLD a dalšími nemocemi

NAFLD není izolovaným problémem. Často je spojeno s cukrovkou, obezitou, hypertenzí a dalšími metabolickými onemocněními. Významné je i jeho spojení s chronickým onemocněním ledvin, spánkovou apnoe a mentálními poruchami. Tento komplexní vztah vedl k iniciativě přejmenovat NAFLD na MAFLD (Metabolic dysfunction-associated fatty liver disease), aby lépe odrážel jeho spojení s metabolickými poruchami.

Prevence a léčba

Prevence a léčba NAFLD zahrnuje změnu životního stylu. Zdravá strava a pravidelná fyzická aktivita jsou klíčové pro zlepšení stavu jater a celkového zdraví. Vedle toho mohou být použity hepatoprotektiva, jako jsou esenciální fosfolipidy, které podporují regeneraci jaterních buněk. Nicméně, vždy je důležité konzultovat s lékařem před zahájením jakékoli léčby.

Světový den jater nás připomíná, že péče o naše játra je klíčem k celkovému zdraví. Je na nás, abychom si uvědomili vliv našeho životního stylu na tyto klíčové orgány a přijali opatření ke zlepšení jejich stavu a prevenci onemocnění.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Esentiale, idnes.cz (odkaz), zdravinaroda.cz (odkaz)