Foto: Freepik

Existuje riziko, že přítomnost plísní v našem těle může zhoršit průběh případů Covidu. Plísně jsou důležitou součástí mikrobiomu a udržují rovnováhu mikroorganismů v těle. Avšak když vás postihne infekce, může dojít k narušení této rovnováhy, což vede k závažnějším příznakům onemocnění.

Tým výzkumníků pod vedením imunologa Iliyana Ilieva z lékařské fakulty Weill Cornell provedl studii, která naznačuje spojitost mezi těžkými případy Covidu a zvýšeným výskytem určitých plísní ve střevech pacientů. Tyto plísně aktivují imunitní odpověď, která může trvat dlouho po samotné infekci a přispívat k respiračním symptomům.

Nerovnováha ve střevním mikrobiomu, spojená s onemocněními, může být podobná pokácení stromů v deštném pralese, které naruší ekosystém. Studie naznačuje, že plísně mohou ovlivnit imunitní buňky, což vede k nadměrné aktivitě neutrofilů, což je typ bílých krvinek, a ke zvýšenému zánětu, charakteristickému pro Covid.

Foto: Freepik

Zjištění naznačuje, že tato imunitní reakce může přetrvávat i po odeznění akutní fáze nemoci, což by mohlo tělo připravit na přehnanou reakci na budoucí infekce plísněmi. Studie rovněž identifikovala signální molekulu, nazvanou IL6, která může hrát klíčovou roli v komunikaci mezi plísněmi ve střevě a imunitním systémem.

Vědci zdůrazňují složitou interakci mezi mikrobiomem a imunitním systémem a naznačují, že zvýšené hladiny plísňových protilátek by mohly být použity k identifikaci pacientů s Covidem, kteří by mohli mít prospěch z antifungální léčby. Nicméně je důležité obnovit rovnováhu mikrobiomu, protože neadekvátní léčba může vést k dalším komplikacím.

Vědci se nyní zaměřují na studium dlouhodobých dopadů přemnožení plísní u pacientů s dlouhodobými příznaky Covidu a na to, jak tyto změny ovlivňují imunitu.

Zdroj: ArsTechnica.com (odkaz)