Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach
Pokud by se měla dělat anketa pro nejoblíbenější polévku, byla by gulášová rozhodně na předních místech. Dělá se v různých variantách, protože někdo tam dává jen brambory, někdo mleté maso, hovězí maso a někdo si raději přidá uzenku a vyrobí frankfurtskou. Receptů je prostě hodně.
Dnes jsem se rozhodl připravit gulášovou polévku z mletého masa. Tu mám asi nejraději, protože je bohatší na chuť i obsah bílkovin. Navíc díky tomu, že jde o mleté maso, se nepřipravuje tak dlouho. Když vaříte polévku s kousky hovězího masa, musíte ji připravovat o mnoho déle.
V tomto počasí je taková gulášová polévka více než vhodná, protože zahřeje. Pro mne je to jednoznačně nejlepší polévka a i k obědu miluju jen tak tuhle gulášovou polévku s mletým masem a k tomu rohlík. Je to nostalgie nejenom na studentská léta, ale také na babiččinu kuchyň. Každopádně stojí tento recept za vyzkoušení.
Zdroj: Žádný Špeky
Gulášová polévka
4
porce40
65
kcalSuroviny
2 cibule
2 rajčata
4 kuličky nového koření
1 PL majoránky
1 PL mleté papriky
250 g mletého masa
4 stroužky česneku
1 l vody
1 větší brambora
Postup
Do rozpáleného hrnce dáme trochu oleje a nakrájenou cibuly spolu s novým kořením. Tu opékáme dozlatova.
Nyní přidáme maso a snažíme se ho od sebe oddělit.
Osolíme, opepříme a přidáme nastrouhaný česnek.
Společně opékáme 5 minut a následně přidáme majoránku, nakrájená rajčata a nakrájené papriky. Trochu necháme změknout.
Nakonec přidáme nakrájenou bramboru na kostičky a mletou papriku. Po minutě restování zalijeme vodou či vývarem.
Necháme tak 30 minut vařit, aby brambory byly do měkka. Pokud se vám to nezahustí samo, můžete přidat nastrouhaný chleba či jíšku.